Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Ekonomi 
  Kavlak: İyi niyete iyi niyetle karşılık verdik, artık el sıkışalım
Kavlak: İyi niyete iyi niyetle karşılık verdik, artık el sıkışalım
 
   

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Erdemir’de devam eden toplu sözleşme sürecinde gelinen son noktayı, Erdemirli emekçilerle değerlendirmek üzere 9 Aralık Cuma akşamı Kdz. Ereğli’ye geldi. Kdz Ereğli’de Erdemir emekçileri ile Türk Metal’in örgütlü olduğu bölgelerden gelen binlerce metal emekçisinin karşıladığı Kavlak, MESS yönetimine seslenerek, “Bu işi daha fazla uzatmamak için ben de ilk kez müzakerelere bizzat katılacağım. Bu herkes için bir fırsattır. Bakın iyi niyetinize iyi niyetle karşılık verdik. Siz zam önerisini yükselttiniz. Biz de pazarlık rakamımızı düşürdük. Üstüne bir de eylemlerimizi askıya aldık. Bakın artık fark iyice azaldı. Gelin uzattığımız eli sıkın pazarlığı masada bitirelim.” dedi. Kavlak’ın Erdemir işçilerine hitap ettiği konuşmasında, şunları kaydetti: “Erdemir’deki toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde yeni ve kritik bir aşamaya geldik. Onun için buluştuk. Bugüne kadar her aşamada sizinle bir araya geldik. Bilgiyi paylaştık, tartıştık, birlikte karar verdik. Şimdi uyuşmazlıkta onlarca madde var. Doğrudur ama çoğu bir kalemde geçilecek maddelerdir. İyi niyet olsa anında çözülecek meselelerdir. Ama bazı maddeler var ki onları çözmek için sadece iyi niyet yetmiyor. İrade gerekiyor hem de şöyle adam akıllı, güçlü bir irade gerekiyor. Nedir onlar? İdari maddelere getirdiğimiz, getirmek istediğimiz bazı yenilikler. Ne istiyoruz? Tamamlayıcı sağlık hizmeti olsun. Promosyonları sözleşmeye yazalım. Aile büyüklerinde ayrım olmaz. Kayınbaba kayınvalide vefatında da izin olsun istiyoruz. Yani, atla deve de istemiyoruz. Çok doğal, çok insanca, çok hakça taleplerimiz var. Ama bazı kafalar eski köye yeni adet olmaz diyorlar. Böyle gelmiş böyle gitsin diyorlar. Biz ne diyoruz? Böyle gelmiş ama böyle gitmez diyoruz. Böyle gelmiş böyle gitmez.
“BUGÜNE KADAR OLANLAR, ASIL EYLEMLERİN PROVASIDIR”
Görüşmeler yaklaşık beş ay önce başladı. Biz taslağımızı hazırlayıp her şeyi kâğıda döküp, masaya oturduk. İyi niyetle, gizlimiz saklımız olmadan, pazarlığa oturduk. Ama bize iki ay boyunca zam teklifi yapmadılar. Bunun adı sıfır zamdır. Sonra 68 kuruş zam önerdiler. Cevap bile vermedik. Masadan kalktık. Size geldik, size sorduk. 68 kuruşu kabul ediyor musunuz dedik. Siz de, hayır dediniz. O gün, grev kararı aldık. O karar Erdemir’de eylemlerin fitilini ateşledi. Ama herkes bilsin ki bugüne kadar olanlar asıl eylemlerin provasıdır. Sadece ısınma turlarıdır. Ne yaptık? Tek bir fire bile vermeden şöyle bir ayağa kalktık. Sadece niyetimizi belli ettik. Kararlılığımızı belli ettik. Dedik ki böyle gelmiş böyle gitmez. Bu düzen böyle sürmez. Biz bu düzenin çarkına çomak sokarız, çomak. Daha önce söylemiştim bizi belki de en iyi Erdemir yönetimi tanır diye. Birliğimizi, beraberliğimizi en iyi onlar bilir. Ne yapabileceğimizi en iyi onlar bilir. Belki de o yüzden sağduyu galip geldi. Yeni bir teklif getirdiler. Sıfır zamdan başladıkları pazarlıkta 68 kuruşa çıkan Erdemir yönetimi şimdi de 1 lira 70 kuruş önerdi. Sıfır zamdan 1 lira 70 kuruşa çıkmak önemli bir adımdır. Evet, önemlidir ama yetersizdir. 1 lira 70 kuruşun anlamı Erdemir işçisi için aylık 510 lira zamdır. Sahte sendikacıların, sıfırcıların, hokkabazların hayal bile edemediği, taslaklarına bile yazamadığı bu zam miktarını biz reddediyoruz. Kabul etmiyoruz. Erdemir yönetimi uzlaşacağımız rakama çıkana kadar da kabul etmeyeceğiz. Erdemir yönetiminin sıfır zamdan 510 liralık zamma gelmesi tabii ki iyi bir şeydir. Ama Erdemir yönetimi sıfırdan 510 liraya çıktıysa bu Erdemir işçisinin sayesindedir. Birliğiniz, beraberliğiniz firesiz katıldığınız uyarı eylemleriniz sayesindedir. Neler yapabileceğimizi gösterdiğiniz, gücünüzü sergilediğimiz içindir. Bu birlik, bu dirlik olduğu sürece, önümüzde kimse duramaz. Kimse bileğimizi bükemez. Kimse bizi yenemez, kimse. Erdemir yönetimi eksik de olsa, yetersiz de olsa, sıfırdan 1 lira 70 kuruşa çıkarak iyi niyetini gösterdi. Bunu kabul etmek lazım. Şimdi sıra bizde, biz de samimiyetimizi göstermek için 3 lira olarak belirlediğimiz pazarlık rakamımızı 2 lira 70 kuruşa çekiyoruz. İyi niyete, iyi niyetle karşılık veriyoruz. Madem siz, sıfırdan 1 lira 70 kuruşa çıktınız biz de 3 liradan 2 lira 70 kuruşa iniyoruz.”
Kavlak, konuşmasının bu bölümünde Erdemir emekçilerine seslenerek, “Masadaki rakamın revize edilmesini kabul ediyor musunuz?” diye sordu. Erdemir emekçileri Kavlak’a “evet” biçiminde yanıt verdiler. Kavlak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkesin gözü kulağı burada. Pazartesi yeniden masaya oturacağız. Bu işi daha fazla uzatmamak için ben de ilk kez müzakerelere bizzat katılacağım. Bu herkes için bir fırsattır. Bakın iyi niyetinize iyi niyetle karşılık verdik. Siz zam önerisini yükselttiniz. Biz de pazarlık rakamımızı düşürdük. Üstüne bir de eylemlerimizi askıya aldık. Bakın artık fark iyice azaldı. Gelin uzattığımız eli sıkın pazarlığı masada bitirelim. Ülkemiz bir ateş çemberinden geçerken hainleri sevindirmeyelim. Gelin uzlaşalım, herkese örnek olalım. Bir kez daha söylüyorum gelin hainleri sevindirmeyin. Hep birlikte Türkiye’nin yüzünü güldürelim.” Kavlak’ın konuşması sık sık alkış ve sloganlarla kesildi. Sendikanın örgütlü olduğu bölgelerden gelen binlerce üye de Erdemir işyerinin ana kapısında yapılan mitingde Erdemir emekçileri ile el ele omuz omuz kenetlendi. Ankara, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Gebze, Bilecik, Bolu, Sakarya, Eskişehir, İzmir, Manisa ve Tekirdağ’dan gelen üyeler Erdemir emekçilerini miting alanında yalnız bırakmadılar. Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin ve Gülüç Belediye Başkanı Mustafa Gökhan Demirtaş’ın da katıldığı mitinge, Türk Metal Sendikasının Genel Başkan yardımcıları Mesut Gezer, Yücel Yücel, Yusuf Ziya Odabaş ile çok sayıda şube başkanı da katıldı.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.191.228.88  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
25 Nisan 2024
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, demir-çelik endüstrisinin uluslararası buluşma n..
24 Nisan 2024
Kökleri Platon’un yaklaşık 2400 yıl önce kurduğu Atina Okulu’na (Akademia) uzanan ve Sokrates gibi b..
24 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde park yerinden bir başka araç nedeniyle çıkamayan sürücü, aracın camını kı..
24 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda şenlik düzenledi. Çocuklar ve..
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır