Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Sağlık 
  Ağız-diş sağlığına Ramazan’da daha da dikkat
Ağız-diş sağlığına Ramazan’da daha da dikkat
 
   

     Ereğli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Yüksel Tuncer, her zaman dikkat edilmesi gereken ağız ve diş sağlığının Ramazan ayında oruçlu iken daha büyük önem kazandığını söyledi. Tuncer, Ramazan’da oruçlu iken yeme içme olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olması sonucu iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakterilerin ağızda asitlenmeye neden olduğuna dikkat çekti. Tuncer, Ramazan ayında ağız sağlığının korunması için neler yapılması gerektiğine yönelik bilgiler verdi. Ramazanda diş çürümelerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Tuncer, şunları kaydetti: “Ramazan’da oruçlu iken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olması sonucu iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda asitlenmeye yol açar ve diş çürüklerine sebep olabilir. Her zaman dikkat edilmesi gereken ağız ve diş sağlığı Ramazan ayında oruçlu iken daha büyük önem kazanmaktadır. Ramazan’da dişler fırçalanmadığı zaman sahurdan iftara kadar geçen zaman aralığında ağızda kolayca üreme ortamı bulan bakteriler, ağızda kötü kokuya sebep olurken diş çürüklerini de artırabilmektedir. Bu durum sadece ağız ve diş rahatsızlığıyla kalmayıp yol açacakları enfeksiyonla birçok hastalığa da davetiye çıkarabilir.”
     Ramazan ayında ağız sağlığının korunması için neler yapılması gerektiğine yönelik bilgiler veren Tuncer şu tavsiyelerde bulundu: “Ramazan ayında ağız sağlığını nasıl koruyabiliriz? İftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekmektedir. Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Oruç tutanların ayrıca ağız antiseptiği kullanmaları da tavsiye edilir. İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra asit ortamının artmasıyla bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam sağlandığından diş fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiğinin kullanımının önemi artmaktadır. Bunların hiçbiri olmazsa tuzlu su ile de gargara yapılabilir. Oruçlu iken ağız kokusunu nasıl önleriz? Ağız kokusu yalnızca diş çürüklerinden kaynaklanmaz. Çürüklerin dışında diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler mide ve boğaz rahatsızlıkları da kötü kokulara neden olabilir. Ağız bakımı iyi bir şekilde yapıldığı takdirde ağızdaki kötü kokular önlenebilir. İyi bir ağız bakımı için normal fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanılmalı, bütün görünen görünmeyen iç ve dış yüzeyler ile dil üstü mutlaka en az 2 dakika fırçalanmalı ve temizlenmeli, her zaman olduğu gibi Ramazan’da da asitli yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Sahurda şekerli karbonhidratlı yiyecekler daha az tüketilmelidir. Peynir ve süt gibi kalsiyumlu yiyecekler ile meyve sebze ağırlıklı beslenme sağlıklı dişler için çok önemlidir.”
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.21.104.109  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır