Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Sağlık 
  Uzmanlardan, bayram için beslenme uyarıları
Uzmanlardan, bayram için beslenme uyarıları
 
   

     Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Uzman Diyetisyeni Funda Kasapoğlu, bayramlardaki ikram geleneğini geri çevirmek istemeyen vatandaşlara ‘sağlıklı’ tüyolar verdi. BEÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Uzman Diyetisyeni Funda Kasapoğlu, “Bayramı hepimiz sevinçle bekliyoruz. Fakat bunun getirisi olarak sofralar kuruluyor, yeme içme bollaşıyor, yediğimiz şeylerin kalorisi ve yağ içeriği artıyor. Zaten vücuttaki dengeler bir ay içerisinde değişmişken bunları göz ardı ettiğimizde de bu yeme isteği ve bu ortamlarla beraberinde birtakım sağlık sorunları da yaşamaya başlıyoruz. Neler yapmalıyız? Öncelikle kendi vücudumuzun farkında olalım. Ramazan boyunca susuz kaldık mutlaka bunu unutmayalım. Vücudumuzun su ihtiyacını bu dönemde artık tamamlamaya başlayalım ve aklımıza her geldiğinde mutlaka bir bardak su içelim. Kendimize yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden biri budur. Hem metabolizmamızı hızlandıracaktır, hem de vücudumuzdaki elektronik dengelerin yerine oturmasını sağlayacaktır. Azalmış olan besin tüketimimizi, öğün sayımızı artıralım azar azar ve sık sık beslenmeye çalışalım.” dedi.
     Uzman Diyetisyen Funda Kasapoğlu, Türk toplumu olarak bayram ziyaretlerindeki abartılı ikram geleneğine karşı da şu tüyoları veriyor: “Türk toplumunun adetleri, gelenek ve görenekleri doğrultusunda yediğimiz şeyler şerbetli tatlılar, yağlı börekler, hamur işlerinden her ikram edileni aldığımızda risk oluşuyor. Şeker hastaları tatlıları bir kere geri çevirmeliler, yoksa şekerlerini kontrol altına alamazlar. Tansiyon hastalarının, zaten tatlı ve tuzlu şeyler sağlıklarını olumsuz etkileyecektir. Sağlıklı insanlar bile ramazandan çıktıktan sonra vücudunda birtakım değişiklikler meydana gelmişken birden yüklenirlerse ciddi mide rahatsızlıkları yaşayacaklardır. Her gittiğimiz yerdeki ikramı kabul etmeyelim. Öncelikle değişimin kendi evlerimizde başlaması gerektiğini düşünüyorum. Hepimiz bayramdan muzdarip olmayı düşünüyoruz, ne yapsak diye kara kara düşünüyoruz ama kendi evimizde hiçbir şey yapmıyoruz. Adet diyoruz, gelenek diyoruz şerbetli tatlılar, börekler her şey masamızda... O zaman biz misafirimize sütlü tatlı veya meyve ikram edelim. Çay, kahve yerine bitki çaylarını tercih edelim. Bu değişiklikleri evimizde yavaş yavaş oturtursak etrafımızda da görürüz. Genelde her sunulan kahve yerine su talep edebilirsiniz. İkram reddetmek saygısızlık olarak algılanabilir ama sağlığımızı da düşünmemiz gerekiyor. Bu konuda ısrarcı davranılmaması gerekiyor. İlla ikramı geri çeviremiyorsak baklava yerine meyve ya da sebze isteyin. Su isteyin. Böylece hem ikramı geri çevirmemiş olursunuz hem de sağlığınızı korumuş olursunuz.”
     İkramlarda yaz mevsimindeki meyve-sebze avantajının da değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Funda Kasapoğlu, “İkramlar genellikle baklava, börek tarzında olduğu için akşamları mutlaka evimizde sebze yemekleri bulunduralım. Çünkü Ramazan süresince bağırsak alışkanlıklarımız iyice tembelleşti. Metabolizmamızın da gereği o yüzden sebze ve meyveyle bağırsağımızı harekete geçirelim, suyla bunu destekleyelim. Yaz aylarının inanılmaz avantajı var. Tercihimizi yaz meyvelerinden yana kullanabiliriz. Seçici olalım. ‘Bu bayram da geçsin ondan sonra dikkat ederim’ mantığında olmayalım. Yoksa bayram zehir olabilir. Öncelikle sağlığımızı ve sevdiklerimizi düşünelim.” şeklinde uyarılarda bulunuyor.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.133.119.66  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır