Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Sağlık 
  ‘Dönememe korkusu’ maden işçisinin şeker riskini artırıyor
‘Dönememe korkusu’ maden işçisinin şeker riskini artırıyor
 
   

     Madencinin çilesi bitmiyor… Yeraltındaki zor koşullarda her gün grizu, göçük tehlikesi altında görev yapan maden işçileri, meslek hastalığı sayılan slikoz ve pnömokonyozdan sonra, diyabet hastalığına da sıklıkla yakalanıyor. Zonguldak Diyabet Diyaliz ve Kronik Hastalar Derneği Genel Başkanı Çetin Terzioğlu, yaptıkları araştırmalarda diyabet hastalığının, maden işçileri arasında, Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu söyledi. Bunun sebebini maden işçilerinin geri dönememe endişesi nedeniyle yaşadığı yoğun stres ve iş ortamındaki zorluklar olduğunu belirten Terzioğlu, “Bugüne kadar çok farklı meslek gruplarında ücretsiz diyabet taramaları yaptık. Bu taramalarda maden işçileri arasındaki diyabet hastalarına şaşırtan oranlarda rastladık. Bunun üzerine başlattığımız araştırmalarda yine maden işçilerinde diyabet hastalığının yaygın görüldüğünü tespit ettik. Bunun nedeni geriye dönememe endişesi ve ağır iş koşullarındaki strese bağlıyoruz. Bu yönden madencilere yönelik diyabet taramalarına önem veriyoruz. Her fırsatta madencilere yönelik tarama yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

     “GMİS VE TTK DUYARSIZ KALDI”
     Terzioğlu, şöyle devam etti: “Biz 2012 yılında maden işçileri arasında şeker taraması yaptık. Kontrolünü yaptığımız 1200 işçiden 143’nün diyabet hastası olduğunu saptadık. Bu yüzde 10 civarında olan Türkiye ortalamasının epey üstüne, yüzde 12 gibi bir rakama tekabül etmektedir. Elde ettiğimiz bulguları hem TTK Genel Müdürlüğü’ne hem de Genel Maden İşçileri Sendikası’na ilettik. Her yıl yapılan periyodik muayenelerde mutlaka şekerin de ölçülmesini istedik. Ancak, bu konuda adım atılmasını sağlayamadık. Dernek olarak bizim üstlenmemizi istediler. Bizim de bunu yapacak gücümüz yok.”
     Geçmiş yıllarda, madende çalışanların işten atılırım korkusuyla şeker ölçümü yaptırmak istemediğini söyleyen Terzioğlu, “Şu andaki mevzuata göre şeker hastası olan arkadaşlarımız erken emekli olabiliyor. Bununla ilgili emeklilik hakları gündeme geldi. Eskiden yaptırmıyorlardı, şimdi gönüllü yaptırmaya başladı.” dedi. Terzioğlu her maden işçisinin düzenli olarak şeker ölçümü yaptırması gerektiğini kaydetti.
(Nermin Akkaya)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   44.222.220.101  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
28 Mart 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) üyesi gazeteciler, ERMED yönetimince d..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Halil Posbıyık, seçim gezileri kapsamında ..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..
28 Mart 2024
Seçime sayılı günler kala hız kesmeyen AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, ber..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır