Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Sağlık 
  Haberal, ‘Organ Nakli Toplantısı’na katılacak
Haberal, ‘Organ Nakli Toplantısı’na katılacak
 
   

     Yarın (17 Kasım 2013, Pazar) Gökçebey ilçesine bağlı Bakacakkadı beldesinde, 100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü’nde saat 12.30’da düzenlenecek toplantıya, Başkent Üniversitesi Kurucu Rektörü, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal da katılacak. Türkiye’de ilk kez canlı donörden böbrek naklini, kadavradan ilk böbrek naklini ve kadavradan ilk başarılı karaciğer naklini yapan Prof. Dr. Haberal, organ nakli alanında imza attığı ilklerin yanı sıra, organ naklinin yasallaşması ve bu konudaki hukuki düzenlemelerin yapılmasında da çaba göstermişti.
     Türkiye’de organ bağışı ve naklinin önemine dikkat çekmek amacıyla 3-9 Kasım tarihleri arasında ‘Organ Bağışı Haftası’ kapsamında Başkent Üniversitesi Hastaneleri’nin organize ettiği toplantılar düzenleniyor. Üniversitenin Sağlık Kurumları Koordinatörü Prof. Dr. Ali Haberal’ın da katılacağı toplantıda, Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi’nden Genel Cerrahi Prof. Dr. Alp Demirağ ile Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Nefroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Eyüp Külah da konuşmacı olarak bulunacak. Bakacakkadı 100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü’nde yarın saat 12.30’da yapılacak ‘Organ Nakli Toplantısı’ ile organ bağışı ve naklinin önemine dikkat çekilecek.

     HABERAL VE ORGAN NAKLİ
     Prof. Dr. Mehmet Haberal, 1975 yılı Temmuz’unda Hacettepe Üniversite Hastanesi, Genel Cerrahi Bölümü´nde Yanık ve Organ Nakli ünitelerini kurdu. Aynı yıl 3 Kasım’da Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde Türkiye’de ilk kez canlı donörden böbrek naklini gerçekleştiren Haberal, 1978 yılı 10 Ekim’inde de Avrupa Organ Nakli Vakfı’ndan temin edilen organla Türkiye’de ilk kez kadavradan böbrek naklini yaptı. 1979 yılı 3 Haziran’ında yasalaşan, 2238 sayılı kanun ile organ ve doku nakli yasasının çıkmasını da sağlayan Prof. Dr. Haberal, 27 Temmuz’da Türkiye’de ilk kez yerli kaynaklı kadavradan böbrek naklini gerçekleştirdi. 4 Eylül 1980’de Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı’nı kurdu. Bu tarihten üç yıl sonra 1983’te de Ankara’da ilk organ nakli kongresini düzenleyen Haberal, o zamana değin tüm dünyada en fazla 36 saat saklanabilen kadavra böbreklerin soğuk iskemi sürelerini 111 saate kadar uzatılmasını sağlayan çalışmasını yaptı. Orta Doğu’da organ paylaşımı ve teminini kolaylaştırmak için Orta Doğu Diyaliz ve Organ Nakli Vakfı’nı kurdu. 17-20 Kasım 1985’te, İstanbul’da Orta Doğu Diyaliz ve Organ Nakli Vakfı’nın ilk kongresini düzenledi. 16 Eylül’de de, Ankara’da Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı Hastanesi’ni kurdu. 1987’de Orta Doğu Organ Nakli Derneği Kurucusu ve Başkanı olan Haberal, 1988 Aralık ayında, Türkiye’de ve bölgede kadavradan ilk başarılı karaciğer naklini gerçekleştirdi. 1990 Ekim’inde, Türkiye Organ Nakli Derneği Kurucusu ve Başkanı olan Haberal, 15 Mart’ta Türkiye, Avrupa ve bölgede bir ilk olan, çocuklarda canlıdan kısmi karaciğer naklini yaptı. 24 Nisan’da, Dünya’da ilk kez bir Türk ve Müslüman bilim adamı olarak, erişkinde canlıdan kısmi karaciğer naklini gerçekleştirdi. 1992 yılının 16 Mayıs’ında, Dünya’da ilk kez bir Türk ve Müslüman bilim adamı olarak, aynı canlı donörden kısmi karaciğer ve böbrek naklini yaptı. 22 Kasım 2008 itibariyle 1730 böbrek, 320’den fazla karaciğer nakli yapan Haberal, organ nakillilerin katıldığı Transplant Olimpiyatları’nı da düzenledi.
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.141.8.247  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır