Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Sağlık 
  Haberal’ın kurduğu Türk Dünyası Transplantasyon Derneği ilk kongresini Astana’da yapıyor
Haberal’ın kurduğu Türk Dünyası Transplantasyon Derneği ilk kongresini Astana’da yapıyor
 
   

     Kongre; Kazakistan Sağlık Araştırma Merkezi, KZK Medikal şirketi ve Başkent Hastanesi’nin işbirliği ile düzenlendi. Alanında uzman 30 ülkeden 350 delegenin katıldığı kongrede, organ nakli konusunda tecrübe ve bilgi paylaşımı yapılıyor. Kongrede organ naklinin etiği ve yasal mevzuatları, doku tiplemesi ve immunsupresif tedavinin hizmeti organizasyonu gibi temel konularda görüş bildiriliyor. Kongreye katılan uzman doktorlar ayrıca üç gün boyunca ağır durumda bulunan yetişkin ve çocuk hastalarda karaciğer ve böbrek nakilleri gerçekleştirilecek. TDTD’nin önemine vurgu yapan KZK Medikal Müdürü Metin Koçak, dünyada benzeri olan derneği Kazakistan ile işbirliği yaparak geçen yıl Aralık ayında kurduklarını hatırlattı. Koçak, kongrede organ naklinin gerekliliği, alıcı ve vericinin buluşturulması ve insanlara “ikinci bahar” diye adlandırılan ikinci hayatlarının önemini anlattıklarını vurguladı.
     Kazakistan’a altı ay önce bir yaşında ciddi karaciğer sorunu yaşayan bir çocuğu ve kadın hastayı ameliyat etmek için geldiğini hatırlatan Türk Dünyası Transplantasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal, ameliyatlar sonrasında Kazakistan’da ciddi kronik karaciğer ve böbrek hastalığının olduğunu fark ettiğini söyledi. Kazakistan Milli Sağlık Araştırma Merkezi Başkanı Abay Baygenjin’in kendilerinden bu konuda destek talep etmesi üzerine Aralık 2014 yılında TDTD´yi kurduklarını aktardı. Haberal derneğin; Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Azerbaycan’ın birlikteliğinde hayata geçirildiğini ifade etti. Haberal, bugün yapılan ve 400’e yakın delegenin katıldığı kongrenin; bilimsel, kültürel ve turistik alanında işbirliği mesajını verdiğini kaydetti. Fransa’da ilk el naklini yapan Lübnan asıllı Prof. Nadey Hakim, TDTD’nin düzenlediği kongreye duyulan ilginin kendisini etkilendiğini ve kongreye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
     Türkiye’de organ naklinde en önde gelen Başkent Üniversitesi ile birlikte düzenledikleri bu kongre sayesinde organ naklinde gelinen son teknoloji ve tecrübeyi Kazakistan’a getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Kazakistan Milli Sağlık Araştırma Merkezi Başkanı Abay Baygenjin, bu kongrede Türkiye’nin yanı sıra; İran, Suudi Arabistan, Pakistan, Amerika, Avusturalya ve dünyanın farklı yerlerinden gelen hocaların organ naklinde etik ve dini meseleleri de ele aldıklarını kaydetti. Kongreye; Ürdün, Kuveyt, Mısır, Suudi Arabistan, İran, Avusturalya ve Amerika’dan da organ naklinde uzman doktorlar katılıyor. Üç gün sürecek kongreye yaklaşık 400 delege katılıyor. Kongrenin üçüncü gününde ise Kazakistan-Türkiye üçüncü Nefroloji Kongresi yapılacak. 2014 verilerine göre Kazakistan’da 138 kalp, 250 karaciğer ve 1384 böbrek nakli bekleyen hasta bulunuyor. Bu ülkede 2014 yılında 445 böbrek, 76 karaciğer ve 21 de kalp nakli yapıldı. Ülke genelinde 37 donör hastanesi ve 9 transplant merkezi bulunuyor.

 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.118.0.240  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
25 Nisan 2024
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, demir-çelik endüstrisinin uluslararası buluşma n..
24 Nisan 2024
Kökleri Platon’un yaklaşık 2400 yıl önce kurduğu Atina Okulu’na (Akademia) uzanan ve Sokrates gibi b..
24 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde park yerinden bir başka araç nedeniyle çıkamayan sürücü, aracın camını kı..
24 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda şenlik düzenledi. Çocuklar ve..
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır