Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Kültür-Sanat 
  Gazi Alemdar Müze Gemisi’ni 600 bin kişi ziyaret etti
Gazi Alemdar Müze Gemisi’ni 600 bin kişi ziyaret etti
 
   

     Danimarka’da 1898 yılında 49,475 metre uzunluğunda ve 7,95 metre genişliğinde kurtarma gemisi olarak inşa edilen ve Kurtuluş Savaşı’ndaki hizmetlerinin ardından 1982’de sökülen Alemdar Gemisi, Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği önderliğinde, ilçedeki 4 tersanede orijinaliyle aynı ölçülerde inşa edilerek 2008’de müze gemi olarak ziyarete açıldı. Açıldığı günde ilk olarak şehir merkezindeki vatandaşların ziyaret ettiği Gazi Alemdar Gemisi yıllar geçtikçe ve basın kuruluşlarının yaptığı haberlerle ziyaretçi sayısını arttırdı. Yurtdışından gelen birçok vatandaş da gemiyi ziyaret edenler arasından yerini aldı. Özellikle ilköğretim çağındaki öğrencilerin tarih dersinde ziyaret ettikleri Alemdar Gemisi ile ilgili olarak bilgi veren gemi sorumlusu Kenan Kalyoncu, müze gemiyi açıldığı tarihten itibaren 600 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Kalyoncu, şöyle dedi: “Bilindiği üzere Alemdar Gemisi 8 Ağustos 2008 yılında hizmete açıldı. Yaklaşık 600 bin ziyaretçi geldi. İlk yıllarda şehir merkezinde oturanlar meraktan geliyorlardı. Daha sonra dışarıdan gelen misafirlerini de alıp gelmeye başladı. Bu gelenlere yabancılar da eklendi. Temmuz Ağustos aylarında yurt dışında yaşayanlar da geldi. Deftere baktığınız da dünyanın her yerinden insanlar gelmiş. 5 dakikalık bir CD var Alemdar Gemisi’nin neler yaptığıyla ilgili. Rehber arkadaşlarımızın da anlatımıyla öğrencilere seyrettiriyoruz. Anlamadıkları bir durum olursa da yeniden diyalog kuruyoruz.”

     TARKAN’IN DEDESİ DE BU GEMİDE GÖREV YAPTI
     Gemiyi ziyaret edenler arasında zaman zaman ilginç anlar yaşandığını söyleyen Kalyoncu, Ereğli’de yaşayan 88 yaşındaki Safiye Altay’ın babası Şaban Kılıç’ın resmini gördüğünü ve kendisinde bile olmayan resim karşısında ağlamaya başladığını söyledi. Olay karşısında kendisinin de etkilendiğini kaydeden Kalyoncu, “İlginç olaylar da yaşanıyor. 80 yaşında Ereğlili bir bayan geldi. Ben gezdirirken birden bire babasının resmini gördü ve resme ‘babacığım’ diyerek sarıldı. Ben de çok etkilendim. İnsan duygulanıyor bir anda. Babacığım diyerek sarılması, öpmesi, duygusal anların yaşanmasına yol açıyor.” dedi. Gemiyi birçok ünlünün de ziyaret ettiğini, bunların içinde en farklı olan ismin ünlü popçu Tarkan Tevetoğlu olduğunu söyledi. Tarkan Tevetoğlu’nun dedesi Ali Dursun Tevetoğlu’nun Alemdar Gemisi’nde görev yaptığını ve gemiyi ziyaret eden Tarkan’ın olayı teyit ettiğini söyleyen Kalyoncu, “Gemi İstanbul’dan kaçırıldıktan sonra Ereğli’ye 6 Şubat 1921’de geliyor. Trabzon’a giderken Ereğli’den 13 kişi gemiye katılıyor. Bunlardan bir tanesi de Tarkan’ın dedesi Ali Dursun Tevetoğlu. Süvarilik yapıyor gemide. Tarkan, belediye başkanımızın davetlisi olarak festivale geldiğinde gemiyi ziyaret etti ve teyit etti. Bununla birlikte birçok ünlü isim de gemiyi ziyaret etti.” şeklinde konuştu.



     ALEMDAR GEMİSİ
     Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı donanmasının çürümeye terk edilmesinin ardından muharebe gücü olmayan gemiler arasında yer aldığından kurtarma seferleri yapmasına izin verilen Alemdar’ı, Milli Mücadele’nin içine çekebilmek için Boğaz’dan kaçış planı hazırlandı. Gemideki 7 kahraman denizci, Karadeniz’deki şiddetli fırtınayı fırsat bilerek demir aldı. Müttefik gemilerin arasından geçerken “Batmakta olan bir gemiye yardıma gittiklerini” söyleyen denizciler, boğazdan çıkıp zorlu yolculuğun ardından Ereğli’ye ulaştı. Ereğli’den 80 ton kömür yüklenen Alemdar, bir süre sonra Trabzon’a gitmek üzere hareket ettiği sırada ilçedeki gayri Müslimlerin ve casusların haber vermesi sonucu Fransız Karadeniz Komutanlığı’ndaki C-27 gambotu, Bartın’ın Amasra ilçesinde pusuya yatarak gemiye asker çıkardı. Yönü İstanbul’a çevrilen ve C-27 gambotunun takibe aldığı Alemdar’ın personeli, kurtuluş planları yaptı. Gemide kemençe eşliğinde horon oynayan personel, davet ettikleri 5 askeri etkisiz hale getirip silahlarına el koydu. Ani manevrayla dümen kıran Alemdar’ın peşine düşen gambottan açılan ateşe tüfeklerle karşılık veren gemi personeline, Ereğli’ye yaklaşılması üzerine karadan da destek verildi. Sandallarla da denize açılan vatandaşların desteğiyle C-27 gambotu mağlup olarak bölgeden ayrılırken, esir 5 askerin serbest bırakılmasına karşılık Fransızlardan Karadeniz’de dolaşan Türk Bayraklı gemilere dokunulmaması garantisi alındı. Fransızlarla yapılan anlaşma gereği milli mücadelenin sonuna kadar Ereğli’de demirli kalması gereken Alemdar, yine efsanevi bir kaçış öyküsüyle siyah rengi griye boyanarak Trabzon’a getirildi. Rusya’dan harp malzemesi taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapan Alemdar, 1951’de İstanbul Haliç Tersanesi’nde onarımdan geçirildikten sonra 1959’dan itibaren hizmet dışı bırakıldı. Alemdar Gemisi, 1964 ve 1980’de özel firmalar tarafından satın alınmasının ardından 1982’de söküldü.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   13.58.39.23  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
03 Mayıs 2024
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Belediye Başkanı Halil ..
02 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri Erdemir, İsdemir ve Erdemir Maden, gerçekleştirdiği etkinliklerle 23..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde çıkan fırtınada batan Kafkametler gemisinin yüzeye çıkarılan parçasında k..
29 Nisan 2024
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden tır sürücüsü önce istinat duvarına so..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Subaşı köyünde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı...
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde müstakil binada çıkan yangın çevredekilere korku dolu anlar yaşattı...





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır