Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Kültür-Sanat 
  Posbıyık: Türkiye’nin 17. Kent Müzesi Ereğli’de açılacak
Posbıyık: Türkiye’nin 17. Kent Müzesi Ereğli’de açılacak
 
   

     Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından projesi hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA)’nın hibe desteğiyle çalışmalarına başlanan Kdz. Ereğli Kent Müzesi’nde, devam eden restorasyonla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, BAKKA İzleme Birim Başkanı Hakkı Yavuz Toplu, BAKKA Hukuk Müşaviri Mustafa Aslan, bazı Belediye Meclis üyeleri ve Belediye yetkililerinin katıldığı toplantıda, restorasyon çalışması konusunda bilgi verilirken, müzeye dönüştürülen üç katlı tarihi binanın içerisinde gelinen son aşama da yerinde incelendi.
     Projenin hazırlayıcısı ve Belediye Başkan Danışmanı Raif Tokel, Ereğli Kent Müzesi fikrinin, 2005 yılında katıldığı Tarihi Kentler Birliği Toplantısı’nda ortaya çıktığını ifade etti. Akarca Mahallesi’ndeki üç katlı tarihi yapının, tespit edilmesinin ardından kamulaştırıldığını anlatan Tokel, “Bu bina, devlet kayıtlarına göre, 19. yüzyıl yerel mimari örneklerinden birisidir. Binayı fotoğraflayarak Tarihi Kentler Birliği’nin de görüşlerine sunduk. Binanın mutlaka korunması gerektiği, müze için de uygun olduğu yönünde görüş alınca, o tarihten itibaren kolları sıvadık.” dedi. Kent Müzesi için çalışmanın sürdüğünü belirten Tokel, en önemlisinin de, ilçede yaşayan vatandaşların geçmişten kalan her türlü eşya ve malzemeleri sergilenmesi adına müzeye bağışlamaları olduğunun altını çizdi.
     Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise, mahallenin tarihi açıdan önemli bir bölge olduğuna dikkat çekerken, şunları kaydetti: “Bu, kentin ayağa kalkması için yapılan bir mücadeledir. Bu binayı kamulaştırdık ve bir sivil mimari örneği olan yapıyı aslına uygun olarak projelendirdik. Aslında bir tarihi ayakta tutuyoruz. Ona gayret ediyoruz. En önemlisi, Kent Müzeleri genellikle illerde var. Türkiye’de 16 Kent Müzesi var. 17.’si Ereğli Kent Müzesi olacak. Bu Ereğli için çok önemli bir gurur kaynağıdır. Bu binayı bir sivil mimari örneği olarak yapmak ve hazırlamak bizim görevimiz. Ustalarımız çalışıyor ve bunu yapıyorlar. Ancak daha da önemlisi, bu kenti yaşatmak için bunun içerisine verilecek olan eşyalardır. Evlerdeki eski, Ereğli ile ilintili eşyalar bağışlandığında, burada sergileyeceğiz ve veren ailelerin de isimlerini yazacağız. Dolayısıyla burayı canlandırmak Ereğli halkının elindedir. Buradan tüm Ereğli halkına çağrıda bulunuyorum. Lütfen evinizin kenarında, köşesinde kalan tarihi eşyalar için bizlere başvurmanızı rica ediyorum. Ereğli’nin geçmişiyle ilgili birçok eseri, inşallah burada sergileyeceğiz. Hem sivil mimari örneği olan tarihi bir binayı, hem de Ereğli’nin tarihini yaşatmış olacağız. Hep beraber el ele vererek bu binayı en iyi şekilde bitireceğiz. Ama en önemli desteği yapacak olan Ereğli halkı evlerindeki tarihi eşyaları bizlere ulaştırsınlar ki, bu binayı yaşatalım.”
     Konuşmaların ardından üç katlı tarihi yapıyı dolaşan Posbıyık ve beraberindekiler, restorasyon çalışmasında gelinen aşamayı yerinde gördüler. BAKKA’nın mali destek programı kapsamında 540 bin lira hibe desteği sağladığı ve 30 Eylül 2013’te başlayan Kdz. Ereğli Belediyesi Kent Müzesi projesi çalışmalarının, projenin başlangıç tarihinden itibaren 140 gün içerisinde bitirilmesi öngörülüyor.



(ereglibulteni)
Bu haber ile ilgili fotoğraflar
 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 
IP   3.231.146.172  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
28 Mart 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) üyesi gazeteciler, ERMED yönetimince d..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Halil Posbıyık, seçim gezileri kapsamında ..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..
28 Mart 2024
Seçime sayılı günler kala hız kesmeyen AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, ber..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır