Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Kültür-Sanat 
  “Kastamonu ve Bolu Salnamelerinde Ereğli” kitabı çıktı
“Kastamonu ve Bolu Salnamelerinde Ereğli” kitabı çıktı
 
   

Duran, Hakimiyet’e yaptığı açıklamada, 1869-1916 yıllarını kapsayan “Kastamonu ve Bolu Salnamelerinde Ereğli” isimli kitabını geçtiğimiz yıl tamamlamaya karar verdiğini söyledi. Bu konuda çeşitli kaynaklardan yararlandığını, anlatan Duran, şöyle dedi: “Daha önce varlığını bildiğim dedem Eczacı Sabit Bey’in 1945 yılında yazdığı, ancak aradan geçen yıllar boyunca yayınlanamamış olan Ereğli Tarihi’ni, 2004 yılından itibaren, yeniden kaleme almaya çalıştım. Tam zamanlı çalışamamam ve eczane sorumluluğundan ötürü, I. cildi geçtiğimiz yıl tamamlanabildi. Bu eser, -Ereğli Tarihi’nin II. cildi için yaptığım çalışmalarım sırasında, dedemin de yararlandığı Kastamonu ve Bolu Salnameleri’ndeki Ereğli bilgilerini derleme sürecinde- Ereğli Tarih, Doğa ve Kültürünü Koruma Derneği Başkanı değerli tarih araştırmacımız Gürdal Özçakır’ın önerisiyle dernek tarafından yayımlanma şansı buldu. Yalnızca salname kayıtlarının verilmesindense, Ereğli’yle ilgili bilgi içeren salname konularını değişik dönemlerde değişik gözlerden görüp karşılaştırabilmek açısından; aynı dönemden günümüzden 50 yıl öncesinde yapılmış değişik çalışmalara kadar bazı bilgileri birlikte vermenin yararlı olabileceği düşüncesiyle, çoğu yayımlanmamış Vital Cuinet, Dr. Abdullah Cemal ve Prof. Dr. Mübeccel Belik Kıray’ın eserlerinden ilgili bölümleri de ekledim. Dedemin çalışmalarından da ilgili metin ve bazı haritalarla birlikte derlemelerde ulaştığımız çok güzel, daha önce bilinmeyen bazı Ereğli fotoğraflarına da yer verdik. Dönemin şartlarını ve devlet yapısını daha kolay anlayabilmek açısından Osmanlı’da ilgili dönemlerde yaşanmış gelişmeleri, salnamelerde adı geçen kişilerin sahip oldukları madalyaların özelliklerine kadar vermeye çalışarak kuru bir istatistik ve liste çalışmasından öte, görsel belgeli bir kitap olmasını amaçladım. Bu çalışma süresince, Ereğli Belediyesi’nin kuruluş tarihinin ve birçok belediye başkanının hizmet döneminin yanlış bilinmesinden tutun da, dedemin babası olan Fener Memuru Derviş Hüseyin Efendi’nin Ereğli’ye göç tarihine ve hatta Ereğli’nin ilk eczanesi olarak bildiğim eczanemin aslında ‘ilk’ olmadığına varana dek gerçekten çok ilginç bilgilere ulaştık. Ereğli tarihine gönül vermiş dostlarıma yararlı olması ve kent belleğine katkı vermesi dileğiyle.”
Hazırlanan 174 sayfalık kitabın önümüzdeki günlerde yapılacak ‘imza gününde’ tanıtılacağını da ifade eden Duran, kitabın basımında katkılarından dolayı Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ile Karadeniz Ereğli Tarih, Doğa ve kültürünü Yaşatma Derneği’ne teşekkür etti.



(Hakimiyet)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.220.81.106  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır