Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Röportaj 
  Keleş: Tersanelerin limanı çalıştırılabilir
Keleş: Tersanelerin limanı çalıştırılabilir
 
   

     Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı İşadamı Arslan Keleş, seçim süreciyle ilgili görüşlerini, çalışmalarını ve ilçe ekonomisine dair çözüm önerilerini Ereğli Bülteni’ne anlattı…


     . Ereğli TSO seçimlerinde aday olma konusunda net olarak karar verdiniz mi?

     Ticaret ve Sanayi Odası için hazırlığımız 1-1,5 yıl öncesinden başladı. Böyle bir hazırlık içerisinde olmamızın sebebi de, Ereğli’nin bugün geldiği noktadır. Gerçekten Ereğli’de işler pek iyi gitmiyor. Biz de bu şehirde yaşayan, bu şehirde yatırım yapan ve geleceğini bu şehirde kazanmak üzere her şeyiyle burada olan insanlar olarak bizim de bir şekilde bu işin içerisinde olmamız gerekiyor. Oluruz ya da olamayız orasını bilemiyorum elbette. Bu sonuçta bir seçim işidir. Ama taşın altına elimizi koymamız gerekiyor. Oturduğumuz yerden sadece ahkam keserek, dedikodu yaparak, birinin arkasından konuşarak bu işler olmaz. Eğer bir niyetiniz varsa, gerçekten de bu işte fayda sağlayabileceğinizi düşünüyorsanız –ki biz böyle olacağını, fayda sağlayabileceğimizi düşünüyoruz; var olmak gerekiyor diye düşündüm. Bu bir seçim ve seçim söz konusu olduğunda, kimse sizi durduğunuz yerden seçmiyor. Siyasetle uğraşanlar bunu çok daha iyi bilirler. Bir yerlere aday olmak, hazırlık yapmak gerekiyor, projeler ve fikirler üretmek gerekiyor. Bizde bütün bu bilgi ve donanım var. Bir de iş hayatında, yılların vermiş olduğu bir tecrübemiz var. Kendimizi en iyi faydalı olabileceğimiz noktada Ticaret ve Sanayi Odası’nı görüyoruz ve bu nedenle TSO’ya kesin ve net olarak adayız. Ekip arkadaşlarımızla birlikte adayız.
     Ben kendi aile şirketimizde yöneticiyim. Sıfırdan başladım. Üniversiteyi bitirdikten sonra geldim ve satış elemanlığı ile başladım. Bugün geldiğim nokta ise yönetim kurulu başkanlığıdır. Diğer arkadaşlarımızın hepsi de, işlerinde ve mesleklerinde son derece başarılıdır. Sıfırdan var eden, marka haline gelen ya da devraldıkları işleri çok üst noktalara getiren insanlardır. Burada yöneticilik yapan arkadaşlarımızla bir sinerji oluşturarak Ereğli için faydalı olabilir miyiz diye düşündük. Ve evet faydalı olabiliriz diyerek yola çıktık. Bunun dışında hiçbir amacımız yok.

     . Ekibinizin yapısı nasıl? Ekibinizi ne zaman kamuoyuna tanıtacaksınız?

     Ekibimizle birlikte kamuoyunun karşısına çıkmayı planlıyorduk. Ama seçimlerin ertelenmesi kararı alınınca biraz daha ara verdik. Çünkü ekibimiz her geçen gün daha da büyüyor. Ve ziyaretler yaptığımız noktada, yeni insanlarla da tanışıyoruz. Bilgi birikimi olan ve faydalı olabilecek yeni arkadaşlarımızla tanıştık. Bunları da ekibimize dahil etmek için uğraş veriyoruz ama ekibimiz genç, dinamik, işinde başarılı, Ereğli’yi ve Ereğli ekonomisini iyi bilen arkadaşlardan oluşuyor. Ekibimiz sadece belirli bir meslek grubuna yönelik değil. Bugüne kadar Ticaret ve Sanayi Odamız maalesef hep belirli meslek gruplarının hegemonyası altındaydı. Biz tek bir meslek grubunun temsilcisi olmayacağız. Eğer Allah bu görevi üstlenmeyi bize nasip ederse ve TSO üyeleri bizi bu göreve layık görürlerse, sadece belirli bir meslek grubunun değil, tüm meslek gruplarının sözcüsü olarak, sorunlarının çözümü için çaba göstereceğimizi söyleyebilirim.

     . Sayın İrfan Erdem düzenlediği toplantıda, birden fazla listeyle seçime gidilmesinin Ereğli’ye zarar vereceğini söyledi. Siz ne düşünüyorsunuz? Birden fazla liste olması Ereğli’ye zarar verir mi, yoksa bir demokrasi mücadelesi şeklinde geçer ve kazanan bayrağı taşır mı?

     Seçimin demokrasi mücadelesi şeklinde geçeceğini düşünüyorum. Burada yönetime fazla kimsenin talip olmasını yadırgamıyorum. İlla ki net kutuplaşma yapmamak gerekir. İyi olan kazansın. Sonuç itibariyle bir yarıştır. Bir rekabettir. Ama bu rekabet, birbirimize rakibiz anlamında değildir. Hiç kimse birbirinin rakibi değil. Tatlı bir rekabettir. Neyin rekabetini yapıyoruz? Ereğli’ye hizmet vermenin rekabetini yapıyoruz. Ben bunu söylüyorum. En iyi hizmeti veren kazanacaktır. Dolayısıyla beş grup, altı grup ya da on grup olmuş sorun değil. Keşke daha fazla insan çıksa…

     . Kişisel rekabet değil diyorsunuz…

     Asla kişisel bir rekabet yok. Öyle bir şey olamaz da… Çünkü hem Sayın Erdem’in, hem de Sayın Tetiker’in geçmişte seçilerek yaptıkları ortadadır. Ya da kendilerinin ticaret olarak yaptıkları ortadadır. Kimseye ‘Neden çıktı’, ‘Niye var’ diyemezsiniz. Kimsenin öyle bir hakkı yok. Kimsenin bizim için de bunları söylemeye hakkı yok. Dolayısıyla bu bir hizmet rekabetidir. TSO’nun üyeleri kimi tercih ederse, onlar yönetime gelecektir. Seçildikten sonra çok parçalı olmuş ya da az parçalı olmuş, orasını bilmem. Herkes bu seçime kazanmak için giriyor. Kimse bir seçime kaybetmek için girmek istemez. Böyle bir yapılanma olursa, Meclis üyeleri arasında da bir birleşme olabilir. (Birden fazla adayla seçime girmenin) Bir zarar vereceğini düşünmüyorum. Herkes Ereğli’ye hizmet için giriyor. Madem Ereğli’ye hizmet etmek için giriyor, o zaman bunun Ereğli’ye ne gibi bir zararı olabilir ki? Tek liste gidilmesi bana göre demokrasiye aykırıdır. Tek listenin, sağlıklı bir liste olacağını düşünmüyorum. Bunun içerisinde belki biraz dargınlıklar, küsmeler olacaktır ama biz seçimden sonra da birbirimizin yüzüne bakacağız. Onun için, kimsenin aleyhinde, yıpratıcı, rencide edici söylemlerde bulunmamak gerekiyor. Bu konuda da özellikle özen gösteriyoruz. Biz ne yapmak istediğimizi, yapacaklarımızı anlatacağız.

     . Diğer gruplarla birleşmeniz ihtimali söz konusu olabilir mi?

     Birleşme ihtimali tabii ki olabilir. Sonuçta aklıselim insanlarız. Bir seçime giriyorsunuz ve seçimlerin de bir takım şartları var. Dört aday olabilir. Belki birkaç aday daha çıkabilir ve beş-altı olabilir. Birleşme de olabilir. Nasıl olur? Kendinize en yakın gördüğünüz, fikren anlaşabileceğiniz insanlarla bir araya gelerek olabilir. Ya da belirli meslek gruplarında birilerini desteklersiniz. Orada olabilir. Bunun farklı şekilleri var. Şu andaki duruma göre, bir birleşmenin olmayacağı görüşündeyim. Ama bunu kesin çizgilerle sınırlamıyoruz, bir birleşme de olabilir.
     Biz Sayın Erdem ile de görüştük, Sayın Tetiker ile de görüştük. Özellikle Sayın Erdem’le çok yapıcı ve olumlu bir görüşmemiz oldu. Aslında ikimiz de aynı şeyleri konuşuyoruz ama şartlar bizi biraz daha farklı noktaya getirdi. Tetiker’i de, Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı yaptığı dönemde yalnızca basından tanıyordum. Yaşar Bey ile tanışma ve ekip arkadaşlarıyla da görüşme, fikir alışverişinde bulunma fırsatımız oldu. Biz aklımızdan geçenleri söyledik. Ancak bu görüşme bir birleşme ya da ittifak anlamında geçmedi. Her ikisi de olumlu görüşmeler oldu. Yarın bu insanlarla yüz yüze bakacağız. Bu insanlarla bir geçmişimiz, bir hukukumuz ve bir ticaretimiz var. Dolayısıyla ben ve ekip arkadaşlarım, birbirimizi üzecek nahoş hadiselerden uzak duracağız. Herkes yapabildiğinin en iyisini yapacak. Yani gündemimizde bir birleşme yok ama kapılarımız da hiç kimseye kapalı değil.

     . Kısa da olsa, Ereğli’nin öncelikli gördüğünüz sıkıntıları konusundaki düşüncelerinizi ve projelerinizi öğrenebilir miyiz?

     Ereğli’nin durumuyla ilgili bazı tespitlerimiz var. Bunlarla ilgili geniş bir açıklama yapmayı planlıyoruz. Yaklaşık yüze yakın durum tespitimiz var. Sadece belirli bir meslek grubunun sorunlarıyla ilgilenen bir yönetim ihtisas etmedik. Aramızda toplumun her kesiminden ve işini iyi bilen insanlar var. Kaldı ki Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki meslek gruplarının yapılarına baktığınızda, her meslek grubu da kendi içinde üçe ayrılmış durumdadır. Örneğin gıda grubunda, market işiyle uğraşanlar, toptancılar ve bakkallar var. Yani en küçüğünden en büyüğüne kadar herkes işin içerisinde var. Ama herkesin de bir sorunu var.
     Mesela her yer ulusal marketlerle doldu. Mahallelerde bile açılıyor. Bu bir sorun değil midir? Kaybeden kim? Bakkallar. Şimdi bunların sorunları yok mu? Sadece ERDEMİR’den sac aldığımız zaman, sac tüccarı durumunu düzelttiği zaman bunların da durumu düzelecek mi? Hayır. Hiç ilgisi yok. Bunlar birbirinden bağımsız şeylerdir. ERDEMİR ile ticaret yapan sac tüccarının da sorunları var. Onlarla da ilgileneceğiz. Orada iş yapan sanayicilerimizin, tornacıların, çelik konstrüksiyoncuların da sıkıntıları var. Herkesin sorunları var, tespit çok.
     ERDEMİR’in bir limanı var. Bugün ‘Limanı üçüncü şahıslara kullandırmıyorum’ dese, kapıdan içeriye girme şansınız var mı? Yok. Bu durumda Ereğli’nin bir liman sorunu ortaya çıkıyor. Belediye’nin bir limanı var. İrfan Bey’in tersanesinin bulunduğu bölgede bir rıhtımı var. TTK’nın limanı, Gölcük’ten donanma geleceği için devroldu. Fakat donanmanın buraya kaçta kaçının geldiğine bir bakmak gerekir. Tersaneler Bölgesi’nde yapılmış olan bir liman var. Fakat bu liman olarak çalışmıyor, tesisat limanı olacak. Şu anda tersanelerde iş yok ve bir kaynak bile yapılmıyor. Orası için geçici bir ruhsat alınarak liman olarak çalıştırılabilir. Oradaki tersaneciler de bir gelir elde edebilirler. Sonuçta bir hareket sağlanabilir. Yapılacak çok iş var. Tamir ve tahliye için de oraya ruhsat alınabilir. Bunun için çalışmak gerekir.
     Ereğli’nin öğrenci ihtiyacı var. Bunu Rektör Bey de kendi söylemleriyle destekliyor. Sadece Ereğli’de olması gereken rakamı tutturamadıklarını ve nüfusun yüzde 10’u oranında öğrenci vereceklerini söyledi. Ereğli’de 2 bin 500 civarında üniversite öğrencisi var. Bu sayının 10 bine çıkması için yüksekokul açılması planlanıyor. Biz fakülte istiyoruz diyoruz. Özellikle talep gören hemşirelik, sağlık, adalet meslek yüksekokulları gibi, ülkenin ihtiyacı olan alanlara yönelik bölümlerle bir meslek yüksekokulu açılırsa, buraya daha hızlı biçimde öğrenci kazandırılabilir. Öğrenci geldiği zaman da harcama yapacak ve bu gelirden tüm Ereğli pay alacak.

     . Mutlaka…

     Şu da anlaşılmasın, Ticaret ve Sanayi Odası’na gelecek olan yönetim bir anda her şeyi güllük-gülistanlık yapacak, Ereğli’de istihdam sorunu kalmayacak, 10-15 bin kişi iş bulacak diye kimse böyle bir hayal içerisinde olmasın. Bugüne kadar seçilen TSO yönetimlerinde hiçbirisinde proje ile ilgili tek bir şey duymadım. Ancak bugün geldiğimiz noktada insanlarımız da bilinçlendiler ve herkes projenizi soruyor, neler yapabileceğinizi görmek istiyor. Ben şunun garantisini veriyorum ki, biz kimsenin adamı olmadan, diklenmeden ama dik durarak, Ereğli’nin menfaatleri neyi gerektiriyorsa onun için çalışacağız. Ereğli’de ticaretle ilgili yüzlerce sorun sayabilirsiniz. Otomotivcilerin, sigortacıların, siz gazetecilerin de sorunları var. Herkesin sıkıntıları var.
     Dolayısıyla bu şehir sadece birilerinin yönetimi altında değil. Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 3 bin 400 üye var. Oy kullanacakların sayısına baktığınız zaman bin 907 tanedir. Geriye kalan bin 300-bin 400’ü gitmiş. Ne olmuş bunlara? İflas edenler var, kapatıp gidenler, yatırımlarını başka şehirlere kaydıranlar var. Çok çeşitli sebepler var. Hatta burada ticaret yapıp da, TSO aidatını ödeyemeyen arkadaşlarımız da var. Geldiğimiz nokta gerçekten üzücü ve vahim bir durum söz konusudur. Biz herkesten sorununu ve çözüm önerisini duymak isteyeceğiz. Eğer yönetime seçilirsek, profesyonel yöneticilerle çalışarak Ereğli’nin önünü açabilecek projeler üretebilen insanlarla çalışmayı düşünüyoruz. Bu çok uzun soluklu bir maratondur. Profesyonel destek almak şart. Bunun için hazırlanıyor ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda görev yapmış insanlarla görüşüyoruz.

     . Diğer aday gruplarından farkınız nedir?

     Daha genciz… Farklılık olarak demeyelim. Sonuçta herkes kendine göre iyi bir yönetim listesi ile yola çıkmak istiyor. Bizim arkadaşlarımızın profili, işinde başarılı, Ereğli’yi ve sorunları bilen, kendi alanındaki konularda da bilgi ve öngörü sahibi arkadaşlarla yola çıktık. Farkımız budur. Denenmemişiz. Daha genç ve daha dinamiğiz. Bu iş için daha heyecanlıyız. Bizi ayıran en büyük özellikler bunlardır.

     . AK Parti Zonguldak Milletvekili Sayın Ercan Candan’ın, TSO yönetiminde bir ERDEMİR temsilcisinin de yer almasına yönelik önerisi için ne söylersiniz?

     Biliyorsunuz ki o kişilerin Ticaret ve Sanayi Odalarında yetkili olmaları gerekiyor. ERDEMİR’in yetki belgesi dolduğu için listelerde ERDEMİR yetkilisi yoktu. Şimdi öncelikle kim olacağı çok önemlidir. Ayrıca şimdiye kadarki TSO yönetimlerinde bayan Meclis üyesi de yok. Bayan Meclis üyesine de ihtiyacımız var. Bizimle birlikte çalışan ve Meclis üyeliği için aday olacak bayan arkadaşlarımız da var. İş hayatında, işletmelerin başında birçok bayan yönetici var. Onların da söz sahibi olması gerekiyor. Bizim hem komitelerimizde, hem de meslek grubu yönetimlerinde bayan Meclis üyelerimiz olacak.
     Tabii ki ERDEMİR’den bir yöneticinin olması faydalı olabilir. Ama dediğim gibi, kim olacağı çok önemlidir. Toplantılara katılıp-katılmayacağı, gerçekten Ereğli’ye bir şeyler vermek istemesi çok önemli. Ekip arkadaşlarımızla birlikte karar alıyoruz. Tüm ekip arkadaşlarıma çok güveniyorum. Yol arkadaşlarımız gerçekten sözüne güvenilir insanlardır. Dolayısıyla her şeye onlarla birlikte karar vermek istiyorum.
(Sabriye AŞIR)
 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 » KDZ. EREĞLİ’NİN MENFAATLERİ İÇİN “TWO HEADS ARE BETTER THAN ONE” Ünal SAVAŞ

AMERİKAYI YENİDEN KEŞFETMENİN ANLAMI YOKTUR. TÜM GRUPLARIN BİRLEŞEREK ORTAK AKIL, ORTAK HEDEF VE ORTAK ÇALIŞMA İLE SİNERJİ YARATMALARI GEREKMEKTEDİR. BAŞARI ANCAK BÖYLE MÜMKÜNDÜR. EĞER BÖYLESİ BİR BÖLÜNMÜŞLÜK İLE DİĞER TARAFI ÖTEKİLEŞTİREN BİR TSO YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ SÜRECİNİN SONUNDA BİRİLERİ KENDİLERİNE BİR KOLTUK EDİNEBİLİR AMA KDZ. EREĞLİ KAYBEDER. BÖYLESİ BİR BÖLÜNMÜŞLÜKLE YAPILACAK OLAN BİR TSO SEÇİMİNİN KDZ. EREĞLİ’YE BİR FAYDA GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNMEK ABESLE İŞTİGALDİR VE HAVANDA SU DÖVMEKTİR.

TSO YÖNETİMİNDE GÖREV ALMAK İSTEYEN TÜM ADAYLAR ASLA UNUTMASINLAR Kİ; TEK KANATLA UÇULMAZ, TEK AYAKLA KOŞULMAZ.

SÖZÜN ÖZÜ -1)
“BÜYÜK İŞLER, MÜHİM TEŞEBBÜSLER, ANCAK ORTAK ÇALIŞMA İLE TEMİN EDİLEBİLİR.” M. KEMAL ATATÜRK

SÖZÜN ÖZÜ -2)
“TAKİP EDİLEN AMAÇLAR HİÇBİR ZAMAN KİŞİSEL OLMAMALIDIR. GEÇMİŞ SİSTEMLERE BAĞLI KALANLAR VE GELENEKLERDEN SIYRILAMAYANLAR HİÇBİR ZAMAN MODERN BİR DEVLET MEYDANA GETİREMEZLER.” M.KEMAL ATATÜRK

SÖZÜN ÖZÜ -3)
“BİR ARAYA GELMEK SADECE BİR BAŞLANGIÇTIR. BİR ARADA KALMAK YA DA TUTMAK BÜYÜK BİR İLERLEMEDİR. BİRLİKTE ÇALIŞMAK İSE GERÇEK BİR BAŞARIDIR.” HENRY FORD

SÖZÜN ÖZÜ -4)
“SORUNLAR O SORUNLARI OLUŞTURAN DÜŞÜNCE DÜZEYİNDE ÇÖZÜLEMEZLER” ALBERT EINSTEIN

SÖZÜN ÖZÜ -5)
“EĞER DAİMA HER ZAMAN YAPTIĞINIZI YAPARSANIZ, DAİMA HER ZAMAN ULAŞTIĞINIZ SONUCA ULAŞIRSINIZ.” JOHN C. MAXWELL

SÖZÜN ÖZÜ -6) “KAVGANIN KAZANANI YOKTUR, YA KAYBEDERSİNİZ YA DA DAHA ÇOK KAYBEDERSİNİZ.” ALBERT EİNSTEİN

SÖZÜN ÖZÜ - 7) “BİR ELİN NESİ VAR, İKİ ELİN SESİ VAR”
ANLAMAYANLARA BİR DE İNGİLİZCESİNİ YAZAYIM “TWO HEADS ARE BETTER THAN ONE”

“FESTİVALE HAYIR. ÜRETMEDEN TÜKETMEK, EREĞLİ´Yİ TÜKETMEKTİR.”
“İNANIYORUM Kİ, BİR GÜN HERKES FESTİVALE HAYIR DİYECEK.”
“BUGÜNÜN İSRAFI YARININ KITLIĞIDIR.”
Ünal SAVAŞ – Erdemir emeklisi, 2005, Kalite gönüllüsü
Ünal SAVAŞ – Erdemir retired, 2005, Quality volunteer
“Kalite formalite değildir.” “Quality is not a formality.”
-   Ünaş Savaş / 09 Şubat 2013- 20:50
 
IP   3.238.84.213  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
28 Mart 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) üyesi gazeteciler, ERMED yönetimince d..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Halil Posbıyık, seçim gezileri kapsamında ..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..
28 Mart 2024
Seçime sayılı günler kala hız kesmeyen AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, ber..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır