Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Röportaj 
  “Hastane yerine üniversite açılabilir”
“Hastane yerine üniversite açılabilir”
 
   

TSO seçimlerinin ne zaman yapılacağını açıklayan Genç, aday olup-olmamak konusunda da karar verdiğini söyledi. İlçeye üniversite kurulmasıyla ilgili girişimlerinin devam edip-etmeyeceği konusuna da açıklık getiren Genç, bir süre sonra yeni yerine taşınması planlanan Ereğli Devlet Hastanesi’nin mevcut yeri ve binalarının, üniversite kurulması yönünde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti…



Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası seçim sürecine gidiyor. Bu süreç nasıl işliyor ve seçimler ne zaman yapılacak?

Seçimler Şubat ayı içerisinde yapılacak. Türkiye geneli için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçimleri anlamında yeni bir tarih değişikliği olmazsa, şu anda TOBB’un aldığı karar bu yönde ve bizim Odamızın seçimleri de Şubat ayı içerisinde yapılacak.

Yeni dönem için Başkan Adayı olup-olmamak konusunda karar verdiniz mi?

Zaman içerisinde daha netleşecek ama iyi bir ekiple Ticaret Odası’na, Karadeniz Ereğli’ye yakışır, düzgün çizgisi olan bir ekiple beraber, tekrar Oda Başkanlığı düşünüyorum.

Ereğli’deki sanayici, işadamı ve esnaf kesiminden şu dönemde ilçedeki nakit, sıcak para döngüsünün yavaşladığına dair ifadeler duyuyoruz. Size göre Ereğli’deki ekonomik durum, göstergeler neyi işaret ediyor? İlçe ekonomisi bugünlerde ne durumda?

2012 yılı Türkiye’de sıkıntılı bir yıl olarak geçiyor. Hükümet kendi yatırımlarını da yüzde 8’lerden yüzde 4’lere çekmiştir. Bu anlamda tüm büyük firmalar yatırımlarını kısmen durdurma ve kısmen de bu yüzde 4’ü baz alarak hareket etme yoluna gitti.
Karadeniz Ereğli’nin tabii ki daha farklı bir durumu da var. Ereğli’nin çeşitliliği olmadığı, sadece çelik sektörüne dayandığı için, çelik sektörünün geldiği durum ve beraberinde getirdiği sonuçlar bizi daha da sıkmıştır. Sıcak para noktasındaki hareketi daraltmıştır. Ancak bu böyle gidecek, böyle devam edecek demek de değildir. Bunlar sektörsel hareketlerdir. Zaman içerisinde inşallah herkesin farklılıklar yaratarak, farklı ticaretler yaparak, çeşitlilik ortaya koymasıyla; Ereğli’nin geçmişteki ekonomisine kavuşacağını düşünüyoruz.

Ereğli’ye üniversite kurulması yönündeki girişimlerinizi hatırlarsak, ilçelere üniversite kurulamayacağı yönündeki bürokratik bir engelle karşılaşmıştınız. Son dönemde de, en azından ilçeye yeni fakülte kazandırılması talepleri seslendirildi. Ancak BEÜ Rektörü’nün ‘böyle bir düşünceleri olmadığı’na dair açıklamasıyla, bu umutlar da suya düştü. Hatta ilçemizdeki Eğitim Fakültesi’nden bir bölüm de Zonguldak merkezine alındı. Ereğli üniversite, fakülte, meslek yüksekokulu beklerken, daha elindekilerden oluyor gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Rektör tabii ki o şekilde bir çıkış, bunu tabii hem medya hem kendisi kısmen yanlış değerlendirildiğini bizzat bizlere söyledi. Bizim taleplerimiz devam ediyor. Bizim öğrenciye ihtiyacımız var.
Karaelmas Üniversitesi kurulduğunda Ankara merkezliydi. Daha sonra kendisini kanıtladı ve şu anda Bülent Ecevit Üniversitesi olarak varlığını sürdürüyor. Ancak şunu biliyoruz ki; Ereğli’nin öğrenci konusundaki ihtiyacı, olmazsa olmazlarındandır. Biz bunun adına ‘üniversite’ diyoruz. Ama fakültelerle beslenmesi, olabilecek en doğru yoldur. Önce fakültelerle beslenerek yapılacak yatırımlar – ki buradaki herkes de bu yatırımlara hazırdır, yeni meslek yüksekokullarının yerlerinin değişimiyle, kapasitelerinin artırılmasıyla belli çalışmalar var. Bu çalışmaların içerisinde ben, hem Rektörümüz, hem bölge milletvekilimiz, belediye başkanımız dâhil, konuyla ilgilenen herkesin sürecin içerisinde olduğunu biliyorum. Herkes bu konuyla ilgileniyor.
Yakın tarihte bununla ilgili bir konsorsiyum sağlayarak ‘Ereğli’de neler yapabiliriz’i, çok konuşup yapmamaktansa, az konuşarak belli şeyleri yapmak için, birliktelik sağlayacağız. Bu ekiplerle bir araya gelmeye çalışacağız.
Biz belki ‘üniversite’ diyerek, fakülteler ve meslek yüksekokullarıyla başlayarak bir hareket sağlamak mecburiyetindeyiz. Ereğli’nin geleceği ve bundan sonraki ilave yatırımları da eğitimle olabilecek. Hangi gün Ereğli 15-20 bin öğrenciye kavuşursa ancak üzerindeki bu kara bulutları – biraz önce söz ettiğimiz bu sıcak para sıkıntılarını, böylelikle aşabilecektir.
Hem milletvekilimiz, hem belediyemiz bu konuya hazır olduğunu söylüyor. Belediye başkanımız, ‘Bizzat ben de bir fakülte yapabilecek durumdayım, yapacağım’ diyor. Ereğli’de var olan binalarımız var. Bu konuda arkadaşlarımızla paylaştığımız bir noktayı, ilk defa size ifade ediyorum. Ereğli’de bir hastane binamız var. Yeni yapılan hastane binasına da iki yıl içerisinde taşınacağını düşünüyorum. Taşındığında, hastane binalarımız Ereğli’de bir üniversite olabilecek durumdadır diye düşünüyorum. Bu konu da, milletvekilimiz dâhil olmak üzere tüm ilgili grupların bilgisindedir. Çalışmalar yapılıyor.

Ereğli’de liman sorunu hep gündeme geliyor. Balıkçı Barınağı’nın Belediye tarafından büyütülerek kapasitesinin artırılması ilçenin gereksinimini karşılar mı?

Adını sizin de söylediğiniz gibi burası bir Balıkçı Barınağı’dır. Burası, şehrin merkezinde kalmış, şehir trafiğini sıkıntıya sokan, giriş-çıkışlarda trafiği sıkıntıya sokan ama zorunlu şekilde liman olarak kullanılan Balıkçı Barınağı’dır. İyileştirmesi yapılması gerekiyordu. Belediye bunu yapıyor. İhalesi yapıldı ve yapılıyor. Ama bölgemizin geçici liman, düşük tonajlı gemilere olan liman ihtiyacını görüyorduk. Ereğli’nin limana ihtiyacı var. Bizim de bu konudaki çalışmalarımız Tersaneler Bölgesi’nde devam ediyor. Henüz sonuç almış değiliz.
Ama umuyorum ki, uygun bir sonuç alacağız. Tersaneler Bölgesi’ndeki, şu anda var olan, her şeyiyle hazır olan limanların üçüncü şahıslara izinlerinin alınmasıyla ve oradaki tersane sahiplerinin, dört tersane sahibinin olur vermesiyle zannediyorum ki izin vereceklerdir. Buranın liman olarak, en kötü ihtimalle geçici bir süre için kullanılması gerekiyor.

Ereğli Belediyesi’yle ERDEMİR ilişkilerinin yeniden düzelmesine yönelik son dönemdeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bana göre daha ilişkiler daha da sıcak olmalıdır. Çünkü ne Ereğli ERDEMİR’siz, ne de ERDEMİR Ereğli’siz olabilir. Bunlar birbirinden ayrılamaz parçalardır. Ama geçmişte yaşananlar, biz de düşünüyoruz ki kesinlikle yaşanmamalıydı, yaşanmaması gerekiyordu. Ancak, ilişkilerin zaman içerisinde belli bir çerçeveye oturacağını düşünüyorum.
(ereglibulteni)
 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 » sayın başkan sağlık bakanımız bölgemize geldiğinde bu konuyu kendisi ile 3 sene önce konuştuk ve ön izini sözlü olarakda almıştık. yabi bu konu Ak Parti olarak 4-5 yıldır hep gündeminizde oldu ve defalarcada kamuoyu ile basın aracılığı ile paylaştık. Hep beraber takip edip eski hastahane binasını ünv. yada fakültelere olmaz ise bir vakıf ünv kurulması adına tahsisini talep etmekteyiz diye düşünüyorum. saygılar -   EROL ŞAHİN / 17 Eylül 2012- 10:34
 
IP   3.141.30.162  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..
22 Nisan 2024
Ereğli ilçesinde bir yıl önce işlenen cinayette ağır ceza mahkemesinde karar davası görüldü...
22 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde Jandarma üniforması ile Genel Bilgi Toplama (GBT) yapan kadın, asker deği..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin askeriyeden devralarak bu yıl halkın ziyaretine açtığı Kale Tepe yoğun il..
20 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı Günü Çocuk Şenliği düzenliyor. Başkan Posbıyık, sokak oyunları..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır