Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Röportaj 
  Darçın: Pilates, insan biyomekaniğini en iyi çalıştıran sistem
Darçın: Pilates, insan biyomekaniğini en iyi çalıştıran sistem
 
   



       Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde geçtiğimiz yıl Kasım ayında üye kabul etmeye başlayan Aloha Pilates & Yoga Studio Sahibi ve Pilates-Yoga Eğitmeni Gözde Darçın, EreğliBülteni muhabiri Sabriye Aşır’ın sorularını yanıtladı…

       . Öncelikle sizi tanıyarak başlayabilir miyiz? Pilatesle nasıl tanıştınız ve kaç yıldır profesyonel olarak eğitmenlik yapıyorsunuz?

       Tabii. İsmim Gözde. Eskişehir’de eğitmen olarak başladığım kariyerime, evlendiğim için Ereğli’ye taşınarak burada devam ediyorum. Yaklaşık 5 senedir aktif bir eğitmenim. Fakat öncesi dans geçmişime de dayandığı için toplamda pilatesle 10 senelik bir geçmişim söz konusu. Dansçı olduğum süreçte ilk pilates deneyimimi yaşamıştım. Sonrasında hem eşimin teşviki hem de eğitmenimin bana teşvikiyle eğitmenlik hayatımı düşünmeye ve okulumdan mezun olur olmaz da eğitmenlik yapmaya başladım. Halen de aktif olarak burada eğitmenliği sürdürüyorum. 5 senedir profesyonel olarak eğitmenlik yapıyorum. 2019 yılında okulumdan mezun olduktan sonra gerekli eğitimleri aldım. Halen de almaya devam ediyorum. Aslında bu uzun bir mecra. Bizim işimiz açıkçası öğrenci olarak kalabilmekte. Severek yapıyorum. Profesyonel olarak 5 seneye dayanmış durumda.

       . Pilatesi nasıl tanımlamak gerekir? Ve herkes yapabilir mi? Yani bir yaş sınırı var mıdır ya da aşırı kilolu olanlar da pilatesten sonuç alabilir mi?

       Öncelikle pilatesi şöyle tanımlayabiliriz; pilates, kasları güçlendirmek, esnekliği artırmak, genel olarak daha sağlıklı olabilmek için Joseph Pilates tarafından geliştirilen bir egzersiz sistemidir. Egzersizler mat, reformer, cadillac, ladder barrel, chair, spine corrector dediğimiz ekipmanlar üzerinden aslında geliştirilmiştir. Temelindeki çıkış noktası zaten bir fizik tedavi görevidir. Çünkü Joseph Pilates kendisi astım, raşitizm gibi çeşitli hastalıklara maruz kalmış. Ve sistem bu şekilde gelişmiş. Dolayısıyla aslında yaş, herhangi bir rahatsızlık veya kiloyu barındırmaksızın herkesin uygulayabileceği, omurganın sağlığını ele alan bir egzersiz sistemidir.

       . Pilatesi, fitness, kardiyo, ağırlık kaldırma, aerobik gibi diğer salon sporlarından ayıran nedir?

       Fitnessta ve aslında ağırlık kaldırma da bu tanımın içerisine giriyor; hareketler üç set denilen bir set sistemiyle olur. Burada hipertrofi dediğimiz kaslarda bir büyüme, hacmin artması söz konusudur. O yüzden fitness yapan insanlar, doğru egzersiz sistemiyle biraz daha kalıplı, kaslı ve yapılı dururlar. Pilatesin amacı ise Tip-1 kas grubu dediğimiz ince, uzun kasları çalıştırmaktır. Bizde üç set yoktur, her hareket bir settir. Maksimumda 10, belki 12 tekrardır. Ama hareketlerin içerisinde hizalanma ve akıcılık söz konusudur. O yüzden pilates yapan insanlar sıkı ve esnek dururlar, ince ve uzun bir gövdeye sahip olurlar. Aerobik egzersizler ise biraz daha kardiyovasküler sistemi artırmak için vardır. Yine pilates burada bir tık ayrılmış durumda gözükse de, pilatesin jump board denilen bir sıçrama tahtası ekipmanı vardır. O ekipmanda yapıldığında yine kardiyovasküler sisteme de aslında bir etkisi söz konusudur.

       . Pilates ile yoganın farkı nedir?

       Aslında yoga bir yaşam biçimidir. Temelinde hareketler içerisinde, asana denen o pozlar içerisinde durarak meditasyon ve nefes egzersizleri yaparak, kişinin bunları gündelik hayatına da entegre ettiği bir yaşam biçimidir. Buna bir egzersiz bence denilemez, biraz sığ kalır. Pilates ise bir egzersiz sistemidir. Aslında Joseph Pilates yogadan, fitnesstan da esinlenerek pilatesi yaratmıştır. Yoganın kökeni milattan önce 500. yıla dayanırken, pilates biraz daha 1900’lü yıllara dayanmaktadır. Fakat ikisi de kişinin kilo vermesine yardımcıdır, esnekliğinin artmasına yardımcıdır. Burada aslında bireyin de neyi önemlidir. Fakat bana sorarsanız, yoga eğitmeni de olarak şunu söyleyebilirim ki, ikisi aslında birbiriyle iç içe. Bence bir birey vakti varsa, ekonomisi de varsa tabii ki, pilatesi ve yogayı bence birlikte yürütmeli. Çünkü birbirini tamamlayıcı olduklarına inanıyorum.

       . Pilates, eklem rahatsızlığı olan kişiler için uygun mudur ve fiziksel ağrılara iyi gelebilir mi?

       Evet kesinlikle iyi gelir. Burada sadece önemli bir nokta var ki, bu konuda alanında uzman bir eğitmenle kişinin çalışması gerekir. Öncesinde de zaten biz eğitmenler olarak doktor onayı istiyoruz. Geneline baktığımızda zaten Joseph Pilates de kendisi rahatsız bir birey olduğu ve bu şikayetlerinden kurtulmak istediği için pilates sistemini geliştiriyor. Pilatesin ilk adı “kontroloji” olarak biliniyor. Joseph Pilates’in vefatından sonra öğrencilerinin de ona ithafen koyduğu, Pilates soyadından dolayı aslında pilates olarak günümüzde bu sistemi kullanıyoruz. O yüzden herhangi bir rahatsızlığı olan, doktor onayı almış, “pilates yapabilir” dediği kişiler, bizimle pilates yapabilir. Sadece bu konuda eğitim almış bir eğitmenin olması önemli bir nokta.



       . Pilates ile hangi bölgelerimizi çalıştırırız ve pilates zayıflamaya yardımcı olur mu?

       Aslında pilatesle başımızın tepesinden ayak parmak ucuna kadar bütün vücudumuz aktif bir şekilde çalışmakta. Fakat hareketlerin bazı önemli olarak türlerine göre değindiği noktalar söz konusu. Örneğin, bazı karın hareketleri serisinde evet karnımız çalışıyor fakat hareketin içerisinde stabilizasyon, bacak kuvveti ya da kol itiş kuvveti de gerekli olabiliyor. Aslında bölüm bölüm ayırmaktan ziyade, pilates 50 dakikalık bir sekans içerisinde tüm vücudu güçlendiren bir sistemdir.
       Zayıflamaya yardımcı olur fakat direkt pilatesi bir zayıflama olarak görmek yanlış bir nokta. O çok da doğru değil. Çünkü pilatesin önceliği omurga sağlığı. Pilates, insan biyomekaniğini en iyi çalıştıran sistem. Yani vücudun her yönüne hareketini, egzersiz sisteminde biz kullanarak 50 dakikanın içerisine entegre ediyoruz. Bu şekilde çalıştığımızda, düzenli bir şekilde kişi devam eder ve bunu beslenmesiyle desteklerse, evet kilo vermeye yardımcı. Fakat direkt kilo verme amacıyla pilatesi düşünmek çok da doğru değil.

       . Sonuçların görülmeye başlanması ne kadar sürer?

       Bununla ilgili aslında Joseph Pilates’in bir cümlesi var; “10 derste farkı hissedecek, 20 derste farkı görecek ve 30 derste farklı bir bedene sahip olacaksınız.” diyor. Bu da aslında baktığımızda totalde bir 3,5-4 aylık bir süreye tekabül ediyor. Tabii bunun içerisinde düzenli bir şekilde üyemizin de gelmesini, beslenmesine dikkat etmesini de bekliyoruz. Çünkü her şey bir bütün. Tek taraflı olarak bir şeyden sonuç beklemek çok da sağlıklı değil.



       . Normalde pilates yapmayanlar hamilelikte başlayabilir mi? Ve Aloha’da hamileler için de özel programlar uyguluyor musunuz?

       Kesinlikle başlayabilirler. Fakat yine burada önceliğimiz gebelikte bir sorun olmaması, düşük gebelik problemi olmaması adına, doktorun “pilates yapabilir” onayı vermesi. Hamilelik pilatesi, pilatesten biraz daha farklı bir evre. Hem annenin bebeğine hazırlık süreci, hem de eğitmenin bu konuda alanında eğitim almış olması gerekir. Aldığımız temel eğitimde hamile pilatesi eğitimi yok. Aloha Pilates’te hamile pilatesi eğitimleri söz konusu. Bu süreçte hamilelerle çalışmayı da gerçekten çok isterim. Daha önce hamile üyelerim oldu, çalıştım. Aslında onları doğuma hazırlayan, doğumu kolaylaştıran, nefes pratikleriyle hem meditatif hem de esneklik açısından onlara çeşitli olumlu olanaklar sağlayan bir yöntemdir hamile pilatesi. Hamilelikten sonra da bireylerin, anne adaylarının toparlanması bu evrede daha da kolaylaşıyor. Doğumdan sonra zaten doktor tekrar genelde 3 ya da 4 ay gibi bir süre sonra onay veriyor “egzersiz yapabilirsiniz” diye. Tekrar bize geldiklerinde bu süreci daha hızlı atlatmış oluyorlar. Fiziken ve ruhen daha kolay toparlanmış oluyorlar hamile pilatesiyle.

       . Bize biraz da Aloha Pilates & Yoga Studio’nun öyküsünü ve buradaki tüm çalışmalarınızı genel olarak anlatabilir misiniz?

       Aloha Pilates’in çıkış noktası aslında çok temelinde beş senelik bir hayale dayanıyor. Beş senedir zaten en çok istediğim şey kendi stüdyomu açmak ve işletme sahibi olmaktı. Tabii bu düğün arifesi vesire derken, aslında Ereğli’ye taşınmayı bekliyordum. Aloha aslında Hawaii dilinde “Hoş geldiniz” demek, aynı zamanda da “Görüşürüz” demek. Ve ayrıca o yörenin insanları için arkadaşlık, sevgi gibi anlamlara da sahip bir kelime Aloha. O yüzden istiyorum ki üyelerim buraya “hoş gelsinler, güle güle gitsinler” ama hep mutlu bir şekilde buradan ayrılsınlar. Ve buradaki bitki seçimlerine de özen gösterdim, seviyorum. Botanik havasında, huzurlu bir şekilde egzersiz yapıp bunları hayatlarının bir standardı, vazgeçilmezi haline getirsinler istiyorum. Bu yüzden de stüdyomuzda hamile pilatesi, mat pilates, reformer pilates ve bunun içerisinde ladder barrel, chair diye saydığım ekipmanlar da söz konusu. Ve yoga sekanslarımız söz konusu. Ama pilates biraz daha ağırlıklı diyebiliriz. Yogayı daha çok üyelerimin isteklerine göre derslerin arasında yaptırıyorum, ondan da faydalanmaları için. Ama ağırlıklı olarak aslında burası bir pilates stüdyosu olarak faaliyet gösteriyor.



       . Neden bir uzman eğitmen eşliğinde pilates yapılmalıdır?

       Uzman bir pilates eğitmeni eşliğinde dersin yapılmasının önemli bir noktası var. Pilatesin temellerinden birisi nefes, konsantrasyon, kontrol, merkezleme diye geçiyor. Aslında temelinde 9 tane madde söz konusu. Şimdi bu 9 tane maddeyi aktif bir şekilde biz bireylerimize yansıttığımızda eğitmenler olarak, kişi hareketler içerisinde hem sakatlanmıyor hem etkili bir ders öğrenmiş oluyor hem de pilatesin içerisinde doğru bir sıralama vardır; doğru sıralamayı eğitmenler olarak üyelerimize sunduğumuz için üyelerimiz daha hızlı ve etkin bir sonuç almaktalar. Aletli bir pilates olduğu için de reformer için konuştuğumuzda, direnç yayları, bunlara özel hareketler olduğu için, biz eğitmenler bunların eğitimlerini aldığımız için aslında bireyin tek başına çalışması çok da sağlıklı değil; sakatlanmalar söz konusu olabilir. Kişi bunu bilmediği için kontrolsüz bir şekilde hareketi yapabilir. Mat pilates tabii biraz daha bunun yanında Youtube’da da erişilebilir olduğu için tercih ediliyor. Fakat yine burada da daha sonra stüdyoya gelen üyelerimden bu geri dönüşü alıyorum; hizalanmaya ve nefesine tam manasıyla dikkat edemediği için aslında o kadar da etkili ders yapamadığını, burada daha çok yorulduklarını bana söylüyorlar.

       . Gözde Hanım size hem EreğliBülteni olarak Ereğli’ye tekrar hoş geldiniz diyoruz…

       Teşekkürler.

       . Hem de derslerinizde, işlerinizde kolaylıklar diliyoruz. Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için de teşekkür ediyoruz.

       Ben teşekkür ederim.

       . Bizim sorularımız bunlardı. Tüm bu soruların yanı sıra son olarak sizin eklemek istedikleriniz varsa, onları da duymak isteriz…

       Teşekkür ederim. Sadece şöyle kısa bir şey söyleyebilirim: Evet, hepimiz bir hayatın gayesindeyiz, maddi-manevi bir şeyler yaşıyoruz. Fakat hayatımızın her bir noktasında egzersiz olmalı. Sadece pilates adına konuşmuyorum, yoga olabilir ya da fitness olabilir, dans olabilir… Önemli olan sevdiğiniz şeyi bulmanız ve bunu hayatınızın bir parçası haline getirmeniz. Eğer pilatesi deneyimlemek isterseniz, bir nebze size dokunabildiysem, merak uyandırabildiysem, benimle ücretsiz demo dersi talep edebilirsiniz; görmek, tanımak, bilmek adına. Aloha’nın kapıları her zaman açık…



(Sabriye Aşır)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.221.146.223  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
27 Nisan 2024
Türkiye'nin yassı ve uzun çelik üretebilen tek entegre tesisi olan OYAK Maden Metalürji Şirketlerind..
27 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 19 Kasım felaketinde zarar gören Sevgi, Barış, Dostluk Plajları’nda sezon ön..
27 Nisan 2024
19 Kasım 2023 tarihinde Kdz. Ereğli’nin tarihinde yaşadığı en büyük felakette büyük zarar gören Türk..
27 Nisan 2024
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre hayvan koruma dernek ve vakıflarına üye ya da bu konuda..
26 Nisan 2024
Farklı okullardan lise öğrencilerinin katılacağı KEALMUN’24 konferansı 26-27-28 Nisan tarihinde Kdz...
25 Nisan 2024
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, demir-çelik endüstrisinin uluslararası buluşma n..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır