Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Kansu: Demokratik toplumlarda inanç dizaynı yapılmaz
Kansu: Demokratik toplumlarda inanç dizaynı yapılmaz
 
   

     Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şube Başkanı Dursun Ali Kansu’nun açıklamasının tam metni şu şekilde: “Son zamanlarda Alevilikle ilgili yapılan çalışmalar, basında çıkan haber ve haber anlayışları bizleri rahatsız eder duruma gelmiştir. Biz devletten demokratik hak talebinde bulunduk, cemevlerinin ibadet yeri olarak yasal statüye alınmasını istedik. Çalıştaylar yapıldı. Sonuç olarak Alevilik tanınma değil, tanımlanmaya çalışıldı. Yani hiçbir hak verilmedi. Aynı konuyu, devletin istediği Alevilik anlayışına yakın olanların desteği ile Ankara Mamak Tuzluçayır’daki cami-cemevi yan yana projesinin temelini atarak kardeşlik vurgusu yapıldı. Kardeşçe yaşamak, yan yana olmak, karşılıklı sevgi saygı her vatandaşın arzu edeceği ve görmek istediği bir anlayıştır. Fakat Sayın Bakan 7 çalıştay yaptığı halde tanımadığı cemevini yanına cami koyunca tanımış görünüyor. Hem imarı olmayan yerde, hem de resmiyette tanımadığınız bir ibadethanenin temelinde niye güvercin uçuruluyor?
     Burada yapılmak istenen, cemevini cami gölgesinde tutarak kontrol ve şekillendirme (asimilasyon) çabası ve çalışmasıdır. Bu tutum ve anlayıştan bir an önce vazgeçilmesini temenni ediyoruz. Herkes inancını inandığı gibi yerine getirsin istiyoruz. Hiçbir inancı ve toplumu bir başka inancın ya da toplumun lokomotifi ve ya vagonu durumuna düşürmekten vazgeçilmelidir. Bu haberlerin arkasına takılan bazı haber kaynakları da Alevi köylerinde ne kadar namaz kılınıyor. Camide ne yapılıyor, cemevinde ne yapılıyor, Aleviler de namaz kılıyor gibi Allah ile kuldan başkasını ilgilendirmeyen konuları, yukarıdaki söz konusu projeyi destekleme amacıyla toplumun her yaptığını ortaya dökerek, sergileyerek çok hoş olmayan bir durum ortaya konulmaktadır. Bunun diğer adı karalamalar bitti, istatistikler ve şekillendirmeler başladı anlamına gelir. Artık bırakalım kimin neyi nasıl yaptığını, hakları hukukları konuşalım. Bu konuları da yetkili ağızlarla konuşup, paylaşmanın iyi niyet çerçevesinde daha fazla katkısı olacağını düşünüyoruz. Demokrasi ve çağdaşlıktan söz edilen toplumlarda inanç dizaynı yapılmaz, inançlara eşit mesafede eşit hizmet verilir. Devlet de bunun güvencesini sağlar.”
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   216.73.216.180  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inanışlara saldırı içerem, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
?
 Günün Diğer Gelişmeleri
06 Haziran 2025
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Sütlüce Köyü’nde çıkan yangında iki katlı ahşap bina ..
25 Mayıs 2025
Çeliğin sanatla buluştuğu Erdemir Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması’nın 8’incisi “Gele..
15 Mayıs 2025
Üretimi, yatırımı, ihracatı ve yarattığı istihdam ile Türkiye’nin ve bölgesinin ekonomik..
15 Mayıs 2025
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Ku..
20 Nisan 2025
Karadeniz Ereğli’de başarılı gazetecilik yıllarının ardından emekli olduktan sonra çeviri..
19 Nisan 2025
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin işlettiği Bozhane Limanı’nda yenileme çalışmalarının tamamla..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır