Sarıkamış deniz şehitleri için anma programı düzenlendi
Sarıkamış´ta donarak şehit olan on binlerce askere kışlık giyecek, erzak ve mühimmat götürürken, 7 Kasım 1914´te Ereğli açıklarında Rus donanması tarafından batırılan "Bezm-i Alem", "Bahr-i Ahmer" ve "Mithat Paşa" gemilerinde şehit olan 221 mürettebat 110’uncu yılında Kdz. Ereğli’de törenlerle anıldı.
08 Kasım 2024 01:32
1.Dünya Savaşı devam ederken, İstanbul’dan hareket ederek Kafkas Cephesi’ne yardım götüren ancak 7 Kasım 1914 sabahı Ereğli açıklarında Rus Savaş gemilerince batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinde şehit olan ve tarihe Sarıkamış Deniz Şehitleri olarak geçen 221 şehit için Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından sahil bandında yaptırılan ‘Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı’nda 110’uncu yılında anma töreni düzenlendi. Törene, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç, Karadeniz Bölge Komutanı Ahmet Öztürk, Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve eşi Kadın Gücü Kooperatifi Başkanı Neriman Posbıyık, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Erbaş, Sarıkamış Platformu Başkanı İrfan Koç ve yönetimi, platform üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri ve sivil erkan ile öğrenciler katıldı. Anma programına katılmak için Ereğli’de bulunan misafirler ile kent protokolü, bando eşliğinde öğrenci ve vatandaşlarla birlikte Bozhane mevkisinden anıt önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
VALİ HACIBEKTAŞOĞLU: TARİHİMİZ ÇOK BÜYÜK KAHRAMANLIKLARLA DOLU
Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, 3 gemide bilinen 221 şehidin bulunduğunu belirterek, "Sarıkamış kara harekatı 22 Aralık 1914’te başlamıştır. Cepheye malzeme, donanım, mühimmat, çok önemli malzemeler, keşif uçakları, haritalar, bir gemide de 2 alay olduğu, 1 alay diyenler de var, askerlerimizin, denizcilerimizin olduğu 3 geminin tamamı batırıldı. Bir çok insanımızı kaybettik, esirlerimiz oldu, karaya çıkanlar oldu. Şehitlerimizi, denizcilerimizi rahmetle anıyoruz. Büyük bir kahramanlık hikayesidir ancak Sarıkamış kara harekatı belki burada kaybedilmiştir" dedi.
POSBIYIK: 221 KAHRAMAN MÜRETTEBATIMIZ MİLLETİMİZİN İSTİKBALİ İÇİN CANINI ORTAYA KOYDU
Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da yaptığı konuşmada tüm katılımcılara Sarıkamış Deniz Şehitlerini anmak için gösterdikleri duyarlılık nedeniyle teşekkür etti. Başkan Posbıyık şunları söyledi: “Biz Sarıkamış destanının bu bölgenin de içinde olduğunu Birgün Sönmez hocamızdan öğrendik. Burada şehitlerimizi sürekli anarak onların Türkiye mesajını vererek bundan büyük bir onur duyuyoruz. Her yıl olduğu gibi, bu 7 Kasım´da da tarihin en hüzünlü, aynı zamanda en onurlu sayfalarından birini bir kez daha anıyoruz. 110 yıl önce, Sarıkamış’ta, vatanımızın bağımsızlık uğruna canını feda eden kahraman Mehmetçiklerimize yardım ulaştırmak için yola çıkan 3 dev yük gemisi — Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa Karadeniz Ereğli açıklarında, düşmanın hain saldırısıyla sulara gömüldü. O gün, sadece 3 gemi değil, bağımsızlık için atan yürekler, milletimizin cesur evlatlarının kanları ve şanlı direnişleri de Karadeniz’in karanlık sularına karıştı ve 221 kahraman mürettebatımız, milletimizin istiklali için canını ortaya koyarak, tarihe unutulmaz bir kahramanlık sayfası ekledi.
Bu kahramanlık destanını ve bu toprakları vatan yapan değerlerimizi daima yaşatmalı; onların canla, başla, sonsuz bir vatan sevgisiyle gösterdiği cesareti gelecek nesillerimize aktararak, emaneti yüceltmeliyiz. Büyük Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinde canlarını feda eden bu aziz kahramanlarımızı, Sarıkamış´ta vatan uğruna şehit düşen Mehmetçiklerimizi rahmetle, minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.”
Sarıkamış Platformu Onur Kurulu Üyesi ve Sarıkamış Dayanışma Gurubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Sarıkamış Meydan Muharebesinin Karadeniz’de kaybedildiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Kafkas Cephesine İstanbul’dan asker, erzak, mühimmat, en önemlisi harita ve giyecek getirmekte olan 3 gemi Bezm-i Alem, Mithat Paşa ve Bahr-i Ahmer Zonguldak’ın Ereğli açıklarında batırılmıştır. Bu kayıplar Sarıkamış felaketinin başlangıcı olmuş o günden sonra Karadeniz’de üstünlük kesinlikle Rus donanmasına geçmiştir. Bu malzemeler ve askerler Trabzon’a, oradan Erzurum’a ulaşsaydı Kafkas Cephesi’nde gene de yenilebilirdik ama hiç olmazsa bu kadar dramatik olmazdı. Denilebilir ki Sarıkamış meydan Muharebesi Karadeniz’de kaybedilmiştir. Sarıkamış, donanma desteği olmayan bir kara savaşının başarılı olamayacağının en büyük kanıtıdır.”
Anıt önündeki programın ardından Amfi Tiyatro’da Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birlik Komutanlığı’nın konseri düzenlendi. "Bezm-i Alem", "Bahr-i Ahmer" ve "Mithat Paşa" gemilerinin mürettebatı için protokol üyeleri tarafından Deniz Kuvvetleri’ne bağlı TCG Yıldırım Fırkateyni ile olayın yaşandığı bölgede mavi sulara çelenk bırakıldı.