Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Sağlık 
  “Kansere yakalanma sıklığı son on yılda iki kat arttı!”
“Kansere yakalanma sıklığı son on yılda iki kat arttı!”
 
   

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Meme Kanseri Farkındalık ayı etkinlikleri kapsamında, Meme Kanseri Eğitim Toplantısı gerçekleştirildi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, T.C Sağlık Bakanlığı Zonguldak Sağlık Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Meme Hastalıkları işbirliğiyle Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda düzenlenen Meme Kanseri Eğitim Toplantısında açılış konuşmasını KETEM Karadeniz Ereğli Sorumlusu Esin İlhan yaptı. İlhan, Kanserle olan savaşta farkındalığı arttırmaya destek olmak için Karadeniz Ereğli’de Özel Echomar Hastanesi yanında hizmet verdiklerini belirtti. İlhan şu görüşlere yer verdi: “Tüm il ve ilçelerimizde meme kanseri ve tarama konusunda bilinçlendirme toplantısı yapıyoruz. Karadeniz Ereğli’de sağlıklı bireyler yetiştirme, halkı bilinçlendirme adına Özel Ereğli Echomar Hastanesi yanında hizmet vermeye devam ediyoruz. Meme Kanseri konusunda hastalarımızın tedavilerini Karadeniz Ereğli Devlet Hastanemizde ve gerekirse isteğe bağlı olarak BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanemizde devam ettiriyoruz. Bünyemizde ilerleyen zamanda teknik cihazlarımızla daha da donanımlı hizmet vereceğiz. Kanser taramalarımız KETEM’de ve Aile Sağılığı Merkezimizde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Hastalarımız sağlıklarını ihmal etmesinler, taramalara katılsınlar. Bu bağlamda bugün aramızda olan BEÜ Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Batı Karadeniz Meme Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak Hocamıza ve Karadeniz Ereğli İlçe Sağlık Müdürümüz Sezer Çatinkaya’ya ve bizleri yalnız bırakmayan katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.”


ÇAKMAK: “SIKLIK DEĞİŞMİYOR AMA GELİŞMEMİŞ ÜLKELERDE ÖLÜM ORANI FAZLA”
Bülent Ecevit Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak toplantıda yaptığı konuşmada, kadınlarda meme organının fonksiyonları konusunda bilgi verdi. Bu organda meydana gelen kanser türüne meme kanseri denildiğini ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Çakmak şöyle konuştu: “Türkiye’de ve dünyanın gelişmekte olan ülkelerinde kanser istatistikleri ve kanserle ilgili gerçekler maalesef göz ardı edilebiliyor. Bu da tedavi anlamında zorluklar çıkmasına yol açıyor. Sayılar yalan söylemiyor. Dünya genelinde kadınlarda en fazla görülen kanser türü meme kanseri. Kansere bağlı ölümlerde maalesef gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde ikinci sırada yer alıyor. Her dört kadın kanserinden biri olmaya devam ediyor. Hastaların yüzde yetmişinde bir risk faktörü yok. Meme kanserli kadınları her türlü gelişmeye rağmen bir kısmını kaybediyoruz. 2018 sayılarına göre dünya genelinde 6 milyondan fazla meme kanseri olan hasta var. Bunların yaklaşık 626 bininin kaybedileceği tahmin ediliyor. Gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerdeki vakalar arasındaki farka bakarsanız çok fark görülmüyor. Ama ölüm oranları açısından bakacak olursak neredeyse gelişmiş ülkelerdeki ölüm oranı ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki fark bire iki oranında. Bu seneki verilere göre her yüz bin kişide yetmiş kadında meme kanseri görülüyor. Dünya genelinde bu rakam yüz bin kişide 43 kişi. Farklı coğrafyalarda meme kanseri farklı oranlarda oluşuyor. Fakat bu tarama programlarının genişliği ve katılan kadınların sayısına da bağlı.”

“ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”
Prof. Dr. Çakmak, erken teşhiste tedavi sürecinin daha konforlu olduğunu, taramalar kapsamında kanserli bölgenin ele gelmeden tespit edilebildiğini belirterek şöyle devam etti: “Meme kanserinin bizim de içinde bulunduğumuz Asya ve Avrupa ülkelerinde sıklığı giderek artıyor. Sonuçta meme kanseri her ülkede görülüyor ama hasta kayıpları giderek azalıyor. Bu da erken teşhislerle mümkün oluyor. Diğer kanserlerden farklı olarak meme kanserinde yüzde yüz tedaviyi sağlayabiliyoruz. Diğer kanser türlerinde yaklaşılamayan bir rakam bu. Farkındalık ve erken tanı programlarına insanların katılımı sayesinde bunu sağlıyoruz. Türkiye’de doksanlı yıllarda yüz binde 24 kadında bu hastalığa rastlanırken, 2014’te dünya ortalamasına ulaşmış durumdayız. Son on yılda kansere yakalanma sıklığının neredeyse iki kat arttığını görüyoruz. Ülkemiz açısından dikkat çekici olan şu: artık çok genç yaşlarda meme kanserine rastlıyoruz. Bu anlamda ciddi farkındalık gerekiyor. Dünya sağlık örgütü 2035 yılı öngörüsünde şu anda 17 bin olan meme kanseri sayısını 35 bin sayısında görüyoruz. Bu noktada durup düşünmek gerekiyor. Kadınların tümü risk grubunda. Şu anda meme kanseri olmadığımız, olmayacağımız anlamına gelmiyor. Dolayısıyla amaç erken tanıyı sağlamak ve tedaviyi tamamlamak. Türkiye genelinde bütün illerde tüm kadınların aynı kalitede sağlık hizmetine sahip olmasından geçiyor.”
Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak’ın, katılımcıların sorularını da yanıtladığı toplantıya Karadeniz Ereğli İlçe Sağlık Merkezi Müdürü Sezer Çetinkaya, Toplum Sağlığı Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak’ın hastaları ile çok sayıda bay ve bayan katıldı.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   100.28.231.85  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inanışlara saldırı içerem, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
?
 Günün Diğer Gelişmeleri
09 Kasım 2024
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, kömürün bulunuşunun 195. yılı kapsamında, “Uzun Mehmet..
08 Kasım 2024
Sarıkamış'ta donarak şehit olan on binlerce askere kışlık giyecek, erzak ve mühimmat götür..
02 Kasım 2024
Net Sıfır Yol Haritası doğrultusunda çalışmalarına hız veren Erdemir, kömüre alternatif y..
28 Ekim 2024
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yay..
26 Ekim 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, terörü bir kez daha şiddetle kınayarak Cum..
22 Ekim 2024
Cumartesi günü AKM Dr. Dündar Güçeri Etkinlik Salonu’nda yapılan seminerin açılış ko..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır