Takip et: @EregliBulteni " />
  Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  14. MESOT Kongresi başladı
14. MESOT Kongresi başladı
 
   

     CHP Zonguldak Milletvekili, Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın kurucusu olduğu Ortadoğu Organ Nakli Derneği (MESOT)’un 14. kongresi bugün İstanbul’da başladı. WOW Yeşilköy Hotel’de gerçekleştirilen kongrede, sabah saatlerindeki açılış seromonisinde, CHP Zonguldak Milletvekili, Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, katılımcıları selamlayarak kongrenin ilk konuşmasını yaptı. Ortadoğu, Asya, Avrupa, Amerika ve Avusturalya’dan, dünyanın dört bir yanındaki farklı ülkelerden gelen yüzlerce biliminsanına seslenen Prof. Dr. Haberal, MESOT’un kuruluş öyküsünü ve tarihini anlattı, üyelerini tanıttı. Haberal, şöyle dedi: “Sizleri burada misafir etmekten dolayı çok mutlu ve onurluyum. Maalesef sizlerle bir süre birlikte olamadım, bazı toplantılara katılamadım ama bu önemli değil. Şimdi sizlerle birlikteyim, önemli olan bu. Neredeyse tüm dünyadan arkadaşlarım, Japonya’dan Arjantin’e... Hepinizle gurur duyuyorum. Sizlere teşekkür ediyorum. Bana hep destek oldunuz. Bu MESOT’un Türkiye’deki üçüncü, İstanbul’daki ilk kongresidir. Sizlere Ortadoğu Organ Nakli Derneği’ni özetlemem gerekirse; 1975’te Amerika’dan döndüm ve Doktor İhsan Doğramacı tarafından kurulan Hacettepe Üniversitesi’nde çalışmaya başladım. Kendisi, muhteşem bir adamdı. Ülkemizdeki vizyonu değiştirdi, Hacettepe Üniversitesi’ni kurdu. 1975’te Türkiye’de ilk kez canlı donörden böbrek naklini gerçekleştirdim. Ne yazık ki o zaman ülkemizde bu konuda yasa yoktu. Böbrek bağışlamanın insan hayatı kurtaracağını insanlara göstermek istedim ve bu konuda Avrupa’daki transplantasyon uzmanı arkadaşlarımdan yardım istedim. Arkadaşım bana kadavradan bir böbrek gönderdi. İlk böbrek naklini yaparken, böbrek için bekleme süresi 12 saat olarak biliniyordu. Ama ben, 24 saatten fazla bekleyebildiğini farkettim. Daha sonra da, bütün organ nakli merkezlerindeki, kullanmadıkları, kadavradan böbrekleri bana göndermelerini istedim. Ve dünyanın her yerinden bir sürü böbrek geldi. 50 yıldır böbrek nakli bekleyen bir hastama, 110 saat 54 dakika bekleterek böbrek nakli gerçekleştirdim. Ve Meclisimiz 1979’da, Organ ve Doku Nakli Yasası’nı çıkardı. Aynı yılın Temmuz ayında Türkiye’de ilk kez yerli kaynaklı kadavradan böbrek naklini yaptım.”
     Karşılaştıkları sorunları da anlatan Prof. Dr. Mehmet Haberal, MESOT’un kuruluş amacını da dile getirdi: “1982’de bir problem vardı. Beyin ölümü gerçekleştiğinde, organları alabilirsiniz ama önce yakınlarından izin almanız gerekiyor. Bu büyük sorun yaratıyordu. Bu konuda yasa çıktıktan sonra, izne gerek kalmadan karaciğer ve kalp nakilleri gibi birçok nakil yapmaya başladım. Ve 1988’de, ilk başarılı karaciğer naklini gerçekleştirdim. 1990’da Avrupa ve bölgede ilk, çocuklarda canlıdan kısmi karaciğer naklini yaptım. Aynı yıl erişkinde canlıdan kısmi karaciğer naklini gerçekleştirdim. 1992’de, dünyada ilk kez, aynı canlı donörden kısmı karaciğer ve böbrek naklini yaptım. 1980 yılının Eylül ayında Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı’nı kurdum. İlk toplantı Bursa’da oldu. Uluslar arası katılımlı ilk kongre ise Ankara’da yapıldı. 1984 yılında ise Ortadoğu’da organ paylaşımı ve teminini kolaylaştırmak için Ortadoğu Diyaliz ve Organ Nakli Vakfı’nı kurdum. Ve ilk toplantı İstanbul’da yapıldı. Toplantıya hemen hemen tüm Ortadoğu ülkelerinden katılım oldu. Ve bu vakfın kuruluşuna ilişkin görüş alışverişimiz oldu. 14. Ortadoğu Organ Nakli Derneği kongresine hoşgeldiniz. Ana tema, organ bağışı ve etik davranış. Hepinizle gurur duyuyorum. Umarım tarihi ve doğal güzelliklere sahip İstanbul’da iyi vakit geçirirsiniz ve lütfen bir hayat bağışlayın.”
     Haberal’ın konuşmasının ardından, kongrenin bilimsel programına geçildi. Dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılara, farklı ülkelerden konuk olarak gelen konuşmacılar sunum yaparak, organ nakli konusundaki yeni gelişmeler ve araştırmalar üzerine görüşlerini dile getirdiler. Davetli konuşmacıların sunumlarının ardından, katılımcıların sorularına da yanıt verildi.











(ereglibulteni)
 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 
IP   216.73.216.157  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inanışlara saldırı içerem, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
?
 Günün Diğer Gelişmeleri
06 Haziran 2025
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Sütlüce Köyü’nde çıkan yangında iki katlı ahşap bina ..
25 Mayıs 2025
Çeliğin sanatla buluştuğu Erdemir Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması’nın 8’incisi “Gele..
15 Mayıs 2025
Üretimi, yatırımı, ihracatı ve yarattığı istihdam ile Türkiye’nin ve bölgesinin ekonomik..
15 Mayıs 2025
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Ku..
20 Nisan 2025
Karadeniz Ereğli’de başarılı gazetecilik yıllarının ardından emekli olduktan sonra çeviri..
19 Nisan 2025
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin işlettiği Bozhane Limanı’nda yenileme çalışmalarının tamamla..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır